przetwory

niedziela, 01 listopada 2015

dzem mango-papaja 1

Niektórzy mogą to nazwać czatnejem, inni powidłami. O nazewnictwo spierać się nie będę, nie mam go w małym palcu, gdyż dopiero zaczynam swoją przygodę z przetworami. I to na małą skalę – jesienią w kuchni mojej mamy ledwo można się ruszyć między tymi wszystkimi słoiczkami. :) Tak czy owak, rzecz w tym, by do niedzielnych naleśników było coś, co nie jest produktem sklepowym z niemającą końca listą składników, z których przynajmniej połowa sądząc z nazwy nie powinna się nadawać do spożycia. Przynajmniej dla takiego laika jak ja.

Składniki na 3 małe słoiczki:

  • 1 duża papaja
  • 2 owoce mango
  • 1 szklanka cukru
  • 5 goździków
  • szczypta płatków chili

dzem mango-papaja 2

Przygotowanie:

  • Papaję i mango obieram i usuwam z nich pestki, miąższ kroję w dużą kostkę.
  • Owoce umieszczam na dużej patelni i zasypuję cukrem.
  • Patelnię umieszczam na bardzo małym ogniu na około 30 minut, mieszając od czasu do czasu zawartość, by cukier się rozpuścił, a kawałki owoców zaczęły tracić swój kształt.
  • Po tym czasie dodaję goździki i chili, mieszam i podgrzewam jeszcze 10-15 minut. Konsystencja ma być gęsta, a owoce nierozgotowane całkowicie.
  • Gorącą masę od razu przekładam do czystych i suchych słoiczków. Zakręcam je mocno, przekręcam do góry dnem i odstawiam do całkowitego ostygnięcia.

dzem mango-papaja 3

poniedziałek, 12 października 2015

fruzelina malinowa 1

Frużelina pierwotnie służyć miała jako dodatek do panna cotty. Ale potem koncept się zmienił, we włoskim deserze wylądowało mleko czekoladowe i malinki już mi do niego nie do końca pasowały. Frużelina powędrowała więc do słoiczka, w ramach zapasów na zimę. A zima ma być znowu piękna tego roku... Walczymy o kolejny śniegowy rekord?

Składniki na 1 nieduży słoiczek:

  • 300 g malin
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 ml zimnej wody  

fruzelina malinowa 2

Przygotowanie:

  • Owoce i cukier umieszczam w rondlu na wolnym ogniu. Maliny mają puścić soki i trochę się rozpaść, a cukier dobrze rozpuścić – ok. 20 minut.
  • Mąkę rozrabiam dokładnie w zimnej wodzie.
  • Mieszaninę wlewam do rondelka i całość zagotowuję ciągle mieszając. Gotową frużelinę podawać można od razu na ciepło lub zimno do czego wam tylko przyjdzie ochota.
  • Alternatywnie, jeszcze gorącą frużelinę przekładam do czystego i suchego słoiczka. Dobrze zakręcam i odstawiam do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.

fruzelina malinowa 3

myTaste.pl