Kategorie: Wszystkie | ciasta | desery | dodatki | mięsa | napoje | pieczywo | przetwory | ryby i owoce morza | sałatki | sosy | zupy | śniadania
RSS

ryby i owoce morza

czwartek, 03 marca 2016

pieczony losos z klonowa glazura

Łosoś z syropem klonowym krążył wokół mojej głowy przez kilka tygodni. Przepis na pieczoną rybę oraz odpowiednią, jak mi się wydawało, glazurę znalazłam w książce „How to Cook Everything” Mark Bitmann. Podkręciłam ją odrobinę burbonem, ale i tak jak na mój gust wyszła trochę za słodka i w ilości większej niż pół łyżki na porcję zaczyna przytłaczać łososia. Poszukiwania glazury idealnej trwają więc nadal.  

Składniki:

  • 500 g filetu z łososia (najlepiej ze skórą)
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 60 ml syropu klonowego
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki lub pieprzu cayenne (użyłam płatków chili)
  • 1 łyżka burbona (ciemnego rumu lub brandy)
  • ½ łyżeczki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  • Piekarnik nastawiam na 250oC.
  • Rybę myję, osuszam papierowym ręcznikiem i posypuję solą oraz pieprzem.
  • Naczynie do zapiekania ustawiam na niewielkim gazie i rozpuszczam w nim masło.  
  • Łososia kładę w maśle skórą do góry i wkładam do nagrzanego piekarnika na 5 minut.
  • W międzyczasie mieszam w miseczce syrop klonowy, paprykę, alkohol i szczyptę soli z pieprzem.
  • Rybę wyjmuję na chwilę z piekarnika i przewracam na drugą stronę. Polewam przygotowaną glazurą i piekę jeszcze 5-7 minut, w zależności od grubości filetu (można lekko rozchylić nożem płatki mięsa by sprawdzić czy środek jest już dobry i dopiec jeszcze chwilę w razie potrzeby).
  • Gotowe danie posypuję natką pietruszki i ewentualnie świeżo mielonym pieprzem.
piątek, 26 lutego 2016

dorsz pieczony z kaparami i pomidorkami

W tygodniu nie mam zbyt wiele czasu na skomplikowane kuchenne eksperymenty, dlatego na kolację wybieram dania, z których przygotowaniem mogę się zamknąć w godzinie. A już najlepiej, jeśli przez większość z tego czasu potrawa nie wymaga mojej ciągłej uwagi, gdyż na przykład jest pieczona w piekarniku.

Poniższy przepis spełnia te kryteria, kolacja jest gotowa w pół godziny – lekka, soczysta ryba, jak dla mnie wystarczająco doprawiona, w towarzystwie słodyczy pomidorków, która fajnie przełamuje kwaskowość kaparów oraz winnego sosu, w którym z przyjemnością zamoczyć można świeżą bagietkę...

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 400 g filetów z dorsza
  • 1 łyżka kaparów marynowanych
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki mieszanki ziołowej (użyłam Ziół Ojca Mateusza)
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina (można zastąpić sokiem z cytryny)
  • 1 łyżka tartego parmezanu  

Przygotowanie:

  • Piekarnik nastawiam na 260oC.
  • Naczynie do zapiekania smaruję 1 łyżką oliwy I układam w nim umyte i osuszone filety.
  • Na rybie układam kapary i pomidorki koktajlowe.
  • Rybę i warzywa obsypuję przyprawami i ziołami, a następnie skrapiam winem i pozostałą oliwą. Wierzch posypuję parmezanem.
  • Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika na 17 do 20 minut. Danie podaję gorące z pieczywem i sałatką ze świeżych warzyw.

ceviche z dorsza, krewetek i przegrzebkow 1

Wiem, nie każdy da się przekonać do ryb i owoców morza,  tym bardziej jeśli są surowe, ale jeśli kiedykolwiek będziecie mieć okazję spróbować ceviche, szczerze zachęcam. Kiedy ja pierwszy raz miałam z nim styczność zachwyciła mnie ta kwaśno-pikantna eksplozja soczystej świeżości. Uważam, że mieszkając obecnie nad oceanem grzechem byłoby nie korzystać z jego darów i nie przyrządzać tej potrawy w domu. Małżonek woli niestety steki...

Kluczem do ceviche są przede wszystkim dobre świeże ryby oraz sok z cytrusów (głównie limonek i cytryn), który... hmm, z braku lepszego słowa powiedzmy, że je „gotuje”. Przypuszczam, że ile kucharzy/ek, tyle i wersji ceviche, dlatego można znaleźć przepisy zawierające grejpfruty, pomidory, kolendrę i różne gatunki morskich żyjątek. Jeśli chodzi o ryby, to chyba nie muszę nikomu przypominać o zakupie z pewnego źródła i dokładnym myciu przed obróbką. Warto też pamiętać, że niektóre gatunki ryb (na przykład łosoś) są bardziej podatne na pasożyty, dlatego dobrze jest je zamrozić wcześniej na kilka dni, co pomaga wybić potencjalnych nieproszonych gości. Rekomendowany czas marynowania to pomiędzy 30 minut a 2 godziny. Krótszy czas to jeszcze zbyt surowe ryby i owoce morza, a dłuższy to ryzyko, że zaczną się one rozpadać. Czas w dużej mierze zależy od wielkości kawałków składników ceviche, dlatego przy krojeniu nie zaszkodzi mieć na uwadze tego, jak i mniej więcej równej wielkości wszystkich elementów.

Z poniższego przepisu wychodzą 4 porcje na przystawki lub 2 na posiłek główny. Jak dla mnie – jeszcze lampka dobrego białego wina i kolacja gotowa. ;)

Składniki:

  • 2 małe pomarańcze
  • 1 mandarynka
  • ½ limonki
  • 1 duża czerwona papryka
  • ½ niedużej cebuli
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sok wyciśnięty z 1 limonki
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 100 g filetu z dorsza
  • 100 g przegrzebków
  • 100 g średnich krewetek
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 5 łyżek oliwy
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki pokrojonego szczypiorku

Przygotowanie:

  • Pomarańcze, mandarynkę i limonkę obieram ze skórki i wszystkich błonek. Otrzymane cząstki owoców umieszczam w dużej misce.
  • Paprykę i cebulę kroję w kostkę, a czosnek drobno siekam. Warzywa dokładam do owoców i zalewam sokiem z cytryny i limonki.
  • Następnie dorsza oraz umyte i obrane krewetki i przegrzebki kroję w kostkę ok 1-1,5 cm, po czym łączę z pozostałymi składnikami.
  • Wszystko mieszam z chili, oliwą i posypuję obficie solą oraz pieprzem.  
  • Miskę przykrywam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na około godzinę.
  • Na chwilę przed podaniem dodaję pietruszkę ze szczypiorkiem. Ewentualnie doprawiam dodatkowo do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki.

ceviche z dorsza, krewetek i przegrzebkow 2

piątek, 19 czerwca 2015

pierozki surimi z filo 1

Jeśli tak jak ja lubicie mieć wśród swoich zapasów troche półproduktów na tzw. „wszelki wypadek”, na pewno znajdą się wśród nich ciasto francuskie lub filo (phyllo). Przygotowane z nich pierożki to świetna przekąska na ciepło lub zimno w przypadku nalotu niespodziewanych gości. Do tego ulubiony dip jogurtowy lub chutney i gotowe. Sprawa z filo jest tylko o tyle bardziej skomplikowana, że trzeba pilnować, by nie wyschło - podczas zawijania jednego z arkuszy pozostałe powinny być przykrywane wilgotną ściereczką. Dodatkowo, filo wymaga smarowania sporą ilością rozpuszczonego masła, dlatego szczerze polecam do tego celu zastąpić je tłuszczem w spray’u, co znacznie oszczędza czasu i kłopotu...

Składniki na 10 sztuk:

  • 400 g paluszków krabowych surimi  
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • ½ szklanki startego na tarce sera zółtego
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • 1 mały ogórek konserwowy
  • 100 g ciasta filo (10 arkuszy o wymiarach ok. 23x35 cm)
  • 50 g roztopionego masła (u mnie tłuszcz roślinny w spray’u PAM)

Przygotowanie:

  • Nastawiam piekarnik na 190 stopni C. Blachę wykładam papierem do pieczenia i lekko natłuszczam. 
  • Paluszki rozdrabniam i mieszam w misce z majonezem, serem, pietruszką i przyprawami.

pierozki surimi z filo 2

  • Ogórka kroję w drobną kostkę i łączę z masą surimi.  
  • 2 płaty ciasta filo ułożone jeden na drugim rozkładam na równej powierzchni (pozostałe zwijam i przykrywam, by nie wyschły), przekrajam wzdłuż na pół i smaruję niewielką ilością masła.

pierozki surimi z filo 3

  • Łyżkę masy surimi wykładam na brzegu jednego z pasów podwójnego ciasta i składam jego róg po skosie. Następnie składam wzdłuż zawiniętego brzegu, potem znów po skosie i dalej aż do końca paska, czyli sposobem podobnym do składania flagi.
  • W ten sam sposób postępuję z resztą ciasta i nadzienia.

pierozki surimi z filo 4

  • Gotowe trójkąciki układam na przygotowanym wcześniej papierze do pieczenia i smaruję pozostałym masłem.
  • Pierożki piekę ok. 20 minut, czyli do czasu gdy nabiorą ladnego złotego koloru.

pierozki surimi z filo 5

niedziela, 23 listopada 2014

pierozki krabowo-ananasowe 1

Od kilku dni „chodziły” za mną babeczki/ciastka krabowe (crab cakes). Zakupiłam dwie puszki mięska krabowego i po przejrzeniu moich książek kulinarnych wybór padł na Crab and Roasted Pineapple Phyllo Triangles z „Daisy: morning, noon and night” Daisy Martinez.

Efekt? Najlepsze, gdy są jeszcze ciepłe i chrupiące. Pasowałaby do nich jeszcze jakaś salsa owocowa, słodka i pikantna. Co do ananasa, to jego pieczenie i studzenie zajmuje dużo czasu, następnym razem planuję ten krok pominąć i sprawdzić jak duży ma to wpływ na smak. Trójkąciki można też zrobić nieco mniejsze (dzieląc ciasto na 3, a nie na 2 pasy), wówczas powinny sprawdzić się jako przekąska na imprezę.

pierozki krabowo-anansowe 2

Składniki na 10 sztuk:

  • 1/2 świeżego małego ananasa
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 g mięsa krabowego z puszki (można spróbować zastąpić paluszkami krabowymi)
  • soz połowy cytryny
  • szczypta suszonych płatków chili (lub ½ drobno pokrojonego jalapeno)
  • 2 łyżki natki pietruszki (w oryginale kolendry)
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 10 arkuszy ciasta filo (phyllo)
  • 50 g roztopionego masła

pierozki krabowo-ananasowe 3

Przygotowanie:

  • Nastawiam piekarnik na 200 stopni C.
  • Ananasa obieram i kroję w dużą kostkę.
  • Układam go na blaszce wyłożonej folią aluminiową, smaruję oliwą i piekę w rozgrzanym piekarniku 20 minut.
  • Po tym czasie wyjmuję z piekarnika i odstawiam do ostygnięcia.
  • Mięso krabowe odsączam, przekładam do dużej miski i rozdrabniam widelcem.
  • Ostudzonego ananasa kroję drobno i dodaję do mięsa krabowego.
  • Dodaję sok z cytryny oraz przyprawy i wszystko dokładnie mieszam.
  • 2 arkusze ciasta filo rozwijam (resztę trzymam zwiniętą i przykrytą, by nie wysychała), układam jeden na drugim, przecinam na pół wzdłuż i smaruję masłem.

pierozki krabowo-ananasowe 4

  • Łyżkę nadzienia wykładam na brzegu jednego z pasów podwójnego ciasta i składam jego róg po skosie. Następnie składam wzdłuż zawiniętego brzegu, potem znów po skosie i dalej aż do końca paska, czyli sposobem podobnym do składania flagi.

pierozki krabowo-ananasowe 5

  • W ten sam sposób postępuję z kolenymi arkuszami ciasta aż do momentu, gdy skończy się nadzienie.
  • Trójkątne pakieciki układam na papierze do pieczenia i smaruję resztą roztopionego masła.
  • Piekę aż nabiorą złotego koloru (około 20 minut) w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.

pierozki krabowo-ananasowe 6

poniedziałek, 10 listopada 2014

zapiekanka makaronowa z tunczykiem 1

Dawno już nie było na moim stole tej zapiekanki. Przypomniałam sobie o niej kilka dni temu, kiedy nie wyciągnęłam zawczasu z zamrażalnika mięsa na kolację i trzeba było kombinować coś na szybko do ugotowanego już makaronu. Najbardziej lubię w tej potrawie wierzch - z ciągnącym się serem i najmniej spodziewanym składnikiem, czyli chrupiącymi chipsami.

Przepis ten jest nieco zmodyfikowaną wersją zapiekanki stąd: http://allrecipes.com/recipe/best-tuna-casserole/. W stosunku do oryginału, u mnie występują dodatkowo przyprawy, a kremową zupę pieczarkową z puszki zastąpiłam mniejszą ilością mieszanki śmietany i mleka.

Składniki:

  • 250 g dowolnego makaronu
  • 3 duże pieczarki
  • ¼ cebuli
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • ½ puszki groszku 
  • 2 szklanki startego na tarce żółtego sera  
  • sól i pieprz
  • szczypta chili
  • ½ łyżeczki przyprawy typu vegeta
  • 3 czubate łyżki śmietany light
  • 5 łyżek mleka
  • ½ szklanki pokruszonych chipsów ziemniaczanych
  • słodka papryka w proszku

zapiekanka makaronowa z tunczykiem 2

Przygotowanie:

  • Makaron gotuję al dente, odcedzam i odstawiam do przestygnięcia.
  • Nastawiam piekarnik na 220 stopni C.
  • Pieczarki kroję na plastry, a cebulę w kostkę i wrzucam je do naczynia do zapiekania.
  • Dodaję zawartość puszek z tuńczykiem oraz groszek, następnie 1 i ½ szklanki sera i makaron.
  • Posypuję solą, pieprzem, chili oraz vegetą i wszystko dokładnie mieszam.
  • Śmietanę rozrabiam z mlekiem i łączę z pozostałymi składnikami.
  • Wierzch posypuję pozostałym żółtym serem, chipsami i papryką w proszku.
  • Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Zapiekankę podaję od razu po upieczeniu.

zapiekanka makaronowa z tunczykiem 3

poniedziałek, 25 sierpnia 2014

losos pieczony z sosem prezydenckim

Zaopatrzona w książkę „The New England Cookbook. 350 Recipes from Town and Country, Land and Sea, Hearth and Home” zapoznaję się z eklektyczną kuchnią Nowej Anglii. Obfituje ona w ryby i owoce morza, stąd też zaczerpnęłam sos jajeczny do mojego improwizowanego pieczonego łososia. W oryginale sos towarzyszy łososiowi grillowanemu, serwowanemu z okazji Dnia Niepodległości 4 Lipca. Tradycja ta wywodzi się ponoć z końca XVIII wieku od pani prezydentowej Abigail Adams, do czego nawiązuje tytuł niniejszego przepisu.  

Samym sosem nie byłam zachwycona, gdy go przygotowałam. Ale przyjemnie zaskoczyło mnie jak się skomponował z łososiem. Wielbicielom wyraźniejszych smaków sugeruję poeksperymentować z dodatkowymi przyprawami.

Składniki:

  • 1 kg filetów z łososia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli    
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 i ½ łyżki masła
  • ½ drobno posiekanej lub zmielonej za pomocą blendera cebuli
  • 1 i ½ łyżki mąki
  • 1 i ½ szklanki mleka  
  • 1 jajko na twardo
  • 1 łyżeczka musztardy   
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Łososia solę, polewam sokiem z cytryny i wstawiam na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
  • Po zamarynowaniu przekładam rybę do naczynia żaroodpornego, polewam oliwą i piekę pod przykryciem przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.
  • W międzyczasie przygotowuję sos. Masło rozpuszczam w rondlu i podsmażam na nim cebulę przez ok. 5 minut.
  • Wsypuję mąkę, dokładnie mieszam i trzymam na ogniu ok. 2 minuty.
  • Zaczynam stopniowo dodawać mleko, każdą jego partię dokładnie łącząc z cebulą i mąką.
  • Zwiększam ogień i doprowadzam sos do wrzenia. Energicznie mieszając gotuję 1 minutę i zdejmuję rondel z gazu.
  • Dodaję pokrojone w kostkę jajko oraz pozostałe składniki i podaję gotowy sos z upieczonym łososiem.  
czwartek, 21 sierpnia 2014

dorsz zapiekany po indyjsku 1

Bardzo lubię ryby i owoce morza. Niestety, rodzina nie podziela mojej do nich słabości, dlatego rzadko je w domu przyrządzam i jeśli już, to tylko dla siebie. Szukam wówczas rozwiązań zdrowszych i mniej kalorycznych niż tradycyjne smażenie w głębokim oleju. :)

Bardzo prosta w przygotowaniu ryba z przepisu z książki „The color book of Indian cooking” Eileen Turner okazała się być nieco pikantna, aromatyczna i soczysta. Jedyna rzecz, którą bym zrobiła inaczej następnym razem, to nieprzykrywanie jej podczas pieczenia. Owinęłam naczynie folią aluminiową, co dało w rezultacie dużo rzadkiego sosu, a wolałabym, by był on gęściejszy, a wierzch trochę przypieczony.

Składniki:

  • ½ kg filetów z dorsza
  • sól
  • sok z ½ cytryny    
  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego (u mnie grecki bez tłuszczu)
  • 2 łyżeczki octu
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka garam masala  
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • ¼ łyżeczki chili w proszku

Przygotowanie:

  • Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem filety układam w naczyniu żaroodpornym, posypuję solą i polewam sokiem z cytryny.  
  • Jogurt mieszam z octem, czosnkiem oraz przyprawami i polewam nim dorsza.
  • Naczynie przykrywam i wstawiam do lodówki na 3-4 godziny (albo na noc), by ryby się zamarynowały.
  • Wstawiam naczynie do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 30 minut.  

dorsz zapiekany po indyjsku 2

myTaste.pl