sałatki

niedziela, 17 lipca 2016

szybkie pikle ogorkowe na slodko

Nie mogę się normalnie oderwać od tego słoika. Słodkie, leciutko pikantne, twarde i chrupiące. Pycha. I gotowe w jakieś 4 godziny. Dziś do kaszy i gulaszu na kolację, jutro wzorem autochtonów do burgerów. A pojutrze – kto wie czy doczekają?

Składniki na słoik 1 l:

  • 2 ogórki po ok. 20 cm każdy
  • 1 łyżka soli
  • 1 i ½ szklanki wody
  • ½ szklanki octu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 pokruszony listek laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 10 ziarenek gorczycy
  • 1 pokrojony w plasterki ząbek czosnku
  • szczypta płatków chili

Przygotowanie:

  • Ogórki myję i kroję na plasterki (bez obierania). Posypuję solą i odstawiam na pół godziny.
  • Wodę, ocet, cukier i wszystkie pozostałe składniki umieszczam w rondlu. Zagotowuję i odstawiam do ostudzenia.
  • Ogórki przelewam zimną przegotowaną wodą, żeby pozbyć się nadmiaru soli. Lekko je odciskam i przekładam do słoika.
  • Słoik uzupełniam przygotowaną zalewą, przykrywam i wstawiam do lodówki na minimum 3 godziny. 
środa, 25 listopada 2015

brukselka z bekonem i octem balsamicznym 1

Kartkę z przepisami na Święto Dziękczynienia wydarłam z listopadowego wydania magazynu InStyle i nosiłam ze sobą przez parę tygodni. Autorem przepisów był Travis Lett, szef kuchni popularnej restauracji Gjelina w Venice, w stanie Kalifornia. Szczególnie zwróciła moją uwagę brukselka i wreszcie udało mi się ją wczoraj wypróbować. Nie zawiodłam się. Sok z cytryny i ocet balsamiczny stworzyły ciekawą kwaskową kombinację z czosnkiem i tymiankiem, przenosząc zwykłe gotowane czy smażone warzywa na nowy poziom. Przepis na pewno do powtórzenia.

Składniki:

  • 3 grube plastry bekonu (lub boczku)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 500 g brukselki
  • sól i pieprz
  • ¼ szklanki gorącej wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 duży ząbek czosnku
  • ½ łyżki octu balsamicznego
  • ¼ łyżeczki tymianku

Przygotowanie:

  • Bekon kroję w kostkę, po czym podsmażam go na suchej nieprzywierającej patelni przez 4-5 minut. Gdy się zrumieni wyławiam go na ręcznik papierowy do odsączenia.
  • Zlewam z patelni tłuszcz i zastępuję go oliwą. Gdy się rozgrzeje układam na patelni przepołowione brukselki przeciętą stroną do dołu. Jeśli się wszystkie nie mieszczą, smażenie rozkładam na tury.
  • Warzywa oprószam solą oraz pieprzem i smażę na średnim ognu bez przewracania przez około 5 minut, aby spody zbrązowiały.
  • Wlewam wodę i przykrywam patelnię. Warzywa gotuję aż nieco zmiękną, czyli 5 do 7 minut.
  • Dodaję usmażony uprzednio bekon, sok z cytryny oraz posiekany drobno czosnek i trzymam na ogniu jeszcze ze dwie minuty.
  • Na koniec skrapiam brukselkę octem balsamicznym, posypuję tymiankiem i w razie potrzeby doprawiam jeszcze solą i pieprzem.

brukselka a bekonem i octem balsamicznym 2

sobota, 07 listopada 2015

lagodna salatka z kurczakiem i pomidorami

Moje pierwsze spotkania z sałatkami po tej stronie Wielkiej Wody nie przebiegały pomyślnie. Kiedy składałam zamówienie w restauracji na „chicken salad” i oczyma duszy już widziałam kawał kurczaka wyłożony na liściach sałaty i innym świeżym warzywnym dobrodziejstwie, sprowadzana byłam brutalnie na ziemię przez podstawianą mi pod nos gąbczastą bułę wypełnioną kurczakiem i majonezem. Tak samo sprawa się miała z sałatką z tuńczyka („tuna salad”). Czy już wspominałam, że tutaj za sałatkę uchodzi cokolwiek z dodatkiem majonezu? ;) Po kilku początkowych wpadkach nauczyłam się lepiej rozgryzać menu, a jeśli nie było wystarczająco jasne, spodziewać się raczej czegoś w rodzaju pamiętanej z dzieciństwa sałatki warzywnej serwowanej przez moją mamę na imieninach.

Przepis z książki „How to Cook Everything” Mark Bittman oznaczony jest jako tradycyjna sałatka z kurczaka. Sałatka nie powaliła mnie na kolana, ale jest dobrym sposobem na zagospodarowanie na przykład pozostałości kurczaka z rożna czy też nadmiaru upieczonego mięsa drobiowego po grillowej imprezie. I na lunch się nada. Z bułą.   

Składniki:

  • 500 g pieczonego, grillowanego lub gotowanego kurczaka
  • opcjonalnie 4 do 6 szklanek dowolnych warzyw (użyłam pomidorów)
  • 3 łyżki posiekanej szalotki
  • ½ szklanki świeżo posiekanych ziół (użyłam bazylii i pietruszki)
  • opcjonalnie garść posiekanych orzechów (u mnie migdały)
  • ¼ szklanki musztardy
  • ¼ szklanki majonezu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny (pominęłam)

Przygotowanie:

  • Mięso z kurczaka i pomidory kroję w kostkę i wrzucam do dużej miski.
  • Dodaję szalotkę, zioła i migdały, po czym mieszam z musztardą i majonezem.
  • Na koniec doprawiam sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podaję ze świeżym pieczywem.
czwartek, 11 września 2014

kapusta na slodko

Uwielbiam kapustę na słodko mojej mamy. I choć podzieliła się ze mną przepisem, to w moim wykonaniu jest ona zawsze troszkę inna. Diabeł tkwi w szczegółach... Przypuszczam, że od lat robiąc ją „na oko” wie jaki efekt chce uzyskać i nie przejmuje się tak bardzo odmierzaniem łyżeczek. :) Cóż, pozostaje praktyka i wypracowanie własnej metody.   

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 4 młode cebulki ze szczypiorem
  • listek laurowy  
  • szczypta vegety
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 truskawek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 g boczku
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka koperku

Przygotowanie:

  • Poszatkowaną kapustę wrzucam do dużego garnka, zalewam gorącą wodą i ustawiam na średnim ogniu.
  • 2-3 minuty po zagotowaniu kapustę odcedzam, po czym jeszcze raz zalewam gorącą wodą tak, aby przykrywała kapustę.
  • Dodaję pokrojony szczypiorek z cebulką, listek laurowy, vegetę oraz odrobinę soli i pieprzu.
  • Gotuję około 15-20 minut aż kapusta zacznie się robić miękkawa. Wtedy dodaję sok z cytryny, owoce oraz cukier.
  • Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmażam boczek aż ładnie się zrumieni, po czym przekładam go do garnka z kapustą.
  • Na pozostałym na patelni tłuszczu rozprowadzam mąkę i robię zasmażkę z dodatkiem kilku łyżek wody z kapusty.
  • Zasmażkę łączę z miękką już kapustą i całość gotuję jeszcze około 5 minut.
  • Na koniec dodaję koperek i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
piątek, 04 lipca 2014

salatka ziemniaczana 1

Potato salad jest nieodłącznym elementem amerykańskiego BBQ. Przypuszczam, że ile gospodyń, tyle jej wersji. Ja lubię ją z dodatkiem szczypiorku oraz chili, w przeciwnym razie wydaje mi się nieco mdła. Ale to kwestia gustu. :)

Składniki:

  • 5 średnich ziemniaków ugotowanych i ostudzonych
  • 2 jajka na twardo
  • 2-3 łodyżki szypiorku (można zastąpić kawałkiem cebuli)
  • szczypta chili
  • szczypta vegety
  • sól i pieprz do smaku 
  • 8 czubatych łyżek majonezu

salatka ziemniaczana 2

Przygotowanie:

  • Ziemniaki i jajka kroję w kostkę i wrzucam do miski.
  • Dodaję posiekany szczypiorek.
  • Doprawiam, mieszam z majonezem i wstawiam na godzinę do lodówki, by sałatka się „przegryzła”. 

salatka ziemniaczana 3

myTaste.pl