poniedziałek, 29 września 2014

zapiekanka wiejska 1

Zapiekanka znana szerzej jako shepherd’s pie (zapiekanka pasterska) przywędrowała do Nowej Anglii z osadnikami z Wielkiej Brytanii. Niektórzy używają zamiennie nazwy pasterska i wiejska. Inni wersję „pasterską” rezerwują dla zapiekanki na bazie jagnięciny lub baraniny. Idąc tym tropem, trzymajmy się więc nazwy cottage pie dla poniższego przepisu z wołowiną.

Pomijając nazewnictwo, zapiekanka ta jest potrawą prostą, sycącą i rozgrzewającą, idealną na nieformalną kolację w rodzinnym gronie w chłodny jesienny wieczór. Wystarczy mielone mięso, ulubione warzywa (groszek, kukurydza, marchewka, seler naciowy...), „wczorajsze” ziemniaki i trochę przypraw. Smacznego.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 100 g masła
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchewka
  • 500 g mielonej wołowiny
  • ½ puszki kukurydzy
  • 1 łyżka sosu Worcestershire (można zastąpić przyprawą typu Maggie)
  • sól i pieprz do smaku
  • ½ szklanki bulionu wołowego
  • ½ szklanki startego żółtego sera
  • słodka papryka w proszku

Przygotowanie:

  • Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie.
  • W międzyczasie połowę masła rozgrzewam na patelni i podsmażam na nim pokrojone w kostkę cebulę oraz marchew.
  • Gdy warzywa są już miękkie dodaję mięso i smażę do momentu aż straci swój różowy kolor.
  • Wówczas dodaję kukurydzę, sos Worcestershire oraz sól i pieprz.    
  • Następnie wlewam bulion, doprowadzam do wrzenia i gotuję wszystko na wolnym ogniu bez przykrycia około 10 minut.
  • Nastawiam piekanik na 200 stopni C.
  • Ziemniaki odcedzam, tłukę i łączę z pozostałym masłem.
  • Do naczynia żaroodpornego przekładam mięso wraz z warzywami i sosem.
  • Na tym rozkładam równomiernie ziemniaki, ale nie wygładzam idealnie powierzchni, gdyż nierówności ładnie się rumienią w piekarniku. Wierzch nakłuwam widelcem, by sos mógł trochę odparować podczas pieczenia.
  • Warstwę ziemniaków posypuję zółtym serem i papryką.
  • Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę około 30 minut.

zapiekanka wiejska 2

sobota, 27 września 2014

zimowe ciasto sliwkowe

Tak. Wiem. Jesień dopiero się zaczyna. Ale taki tytuł nadała Nigella Lawson temu wypiekowi w swojej książce „Jak być domową boginią”. Uzasadniła to możliwością wykorzystania składników z puszki lub słoika „po sezonie”, w tym wypadku śliwek.

Ciasto jest aromatyczne, wilgotne i moim zdaniem świetnie wpisuje się w jesienne klimaty. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie pozmieniała. U mnie występują dostępne o tej porze roku śliwki świeże. Mielone migdały zamieniłam na płatki i ograniczyłam lukier. Dodałam też od siebie przyprawę do grzańca, co nadało ciastu wyjątkowej nuty korzennej. Skróciłam czas pieczenia, a zwiększyłam ilość wszystkich składników, by dostosować do tortownicy o średnicy ok. 26 cm.

Składniki:

  • 10 śliwek 
  • 190 g miękkiego masła + 2 łyżki do wysmarowania tortownicy
  • 190 g brązowego cukru  
  • 3 duże jajka
  • 190 g mąki  
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia  
  • kilka kropel aromatu migdałowego  
  • 100 g migdałów w płatkach
  • 1 łyżka przyprawy do grzańca Kamis
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka gorącej wody

Przygotowanie:

  • Nastawiam piekarnik na 180 stopni C.
  • Śliwki dryluję i kroję na ćwiartki.
  • Tortownicę wykładam papierem do pieczenia i smaruję masłem.
  • Masło ucieram z cukrem za pomocą miksera.
  • Następnie dodaję po 1 jajku z 1 łyżką mąki i łączę z masą maślaną.
  • Dodaję resztę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia oraz aromat i miksuję przez chwilę.
  • Wsypuję migdały i przyprawę do grzańca i mieszam wszystko łyżką.   
  • Przekładam masę do tortownicy i piekę ok. 45-50 minut. Wówczas sprawdzam patyczkiem i jeśli nie jest jeszcze suchy dopiekam kilka minut.
  • Kiedy ciasto wystygnie polewam je lukrem z cukru wymieszanego z gorącą wodą. Na zdjęciu efekt polania lukrem jeszcze ciepłego ciasta. :)

kurczak curry z jablkiem

Lubimy kuchnię indyjską. Nie jest ona zbyt popularna w Nowej Anglii, ale mamy kilka sprawdzonych miejsc w okolicy, do których regularnie wracamy. Z domowych eksperymentów, kurczaka z przepisu z książki „The color book of Indian cooking” Eileen Turner można zaliczyć do tych bardziej udanych. Jedyne co bym zmieniła na przyszłość, to kolejność przygotowywania sosu i mięsa – tzn. kurczaka usmażyłabym podczas tych 30 minut, gdy gotuje się sos. Wiem, stracę smak kurczaka w tłuszczu, który jest bazą do sosu, ale oszczędzę czas i nie będę musiała się martwić, że mięso wystygnie.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 8 pałek kurczaka
  • 1 mała cebula
  • 1 jabłko obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka curry  
  • 1 łyżka skrobii kukurydzianej (albo mąki ziemniaczanej)
  • 2/3 szklanki bulionu drobiowego  
  • 2/3 szklanki cydru (lub soku jabłkowego)  
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki śmietany light
  • kilka kropel soku z cytryny  
  • natka pietruszki do posypania   

Przygotowanie:

  • Olej z masłem rozgrzewam na patelni i smażę kurczaka na średnim ogniu (u mnie ok. 20 minut).
  • Przekładam mięso do osobnego naczynia i odstawiam w ciepłe miejsce, by nie wystygł (np. wstawiam do ciepłego piekarnika).  
  • Na tym samym tłuszczu podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę aż będzie miękka.
  • Dodaję jabłko i kontynuuję smażenie przez 2-3 minuty.
  • Następnie wsypuję curry oraz skrobię i dokładnie mieszam.  
  • Wlewam bulion i cydr, doprawiam solą i pieprzem i doprowadzam do wrzenia.
  • Przykrywam, zmniejszam ogień i gotuję przez 30 minut.
  • Po tym czasie zdejmuję sos z palnika. Dodaję do niego rodzynki, śmietanę i sok z cytryny.
  • Wyciągam kurczaka, polewam go sosem, posypuję pietruszką i natychmiast serwuję.

sernik bananowy z rodzynkami 1

Bananowy wyszedł właściwie przypadkiem. Zabrałam się za robienie sernika i już w trakcie zorientowałam się, że z moich zapasów pozostały już tylko budynie bananowy i malinowy. Bananowy posmak jest delikatny i nieprzytłaczający. Ale nie to jest w tym wypieku wyjątkowe. Zrobiłam go z twarogu domowej roboty (patrz przepis z 19.09), który właśnie do tego był mi potrzebny. Wreszcie sernik w polskim stylu... :)

Składniki:

  • ½ szklanki rodzynek
  • 100 g masła + 2 łyżki do wysmarowania formy
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 100 g herbatników typu petit beurre
  • 500 g zmielonego twarogu   
  • 250 g mascarpone
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 czubate łyżki śmietany light
  • 25 g budyniu bananowego w proszku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (lub skrobii kukurydzianej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 kropli aromatu migdałowego
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka mąki

Przygotowanie:

  • Nastawiam piekarnik na 170 stopni C.
  • Rodzynki zalewam wrzątkiem i odstawiam do namoczenia.
  • 100 g masła rozpuszczam w rondelku i odstawiam do przestudzenia.
  • Tortownicę smaruję 2 łyżkami masła, wysypuję bułką tartą i wykładam herbatnikami.
  • Twaróg łączę dokładnie z mascarpone.
  • Jajka ubijam z cukrem i dodaję do serów.
  • Dokładam rozpuszczone masło oraz śmietanę i miksuję przez chwilę.
  • Wsypuję budyń, makę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszam wszystko łyżką do uzyskania jednolitej masy.
  • Na koniec dodaję aromat, skórkę pomarańczową i rodzynki odcedzone i przesypane łyżką mąki, by nie opadły na dno.
  • Masę przekładam do tortownicy i piekę ok. 55 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik i zostawiam w nim sernik do wystygnięcia.

sernik bananowy z rodzynkami 2

sobota, 20 września 2014

kurczak w 40 zabkach czosnku 1

Kolejny klasyk Nigelli Lawson z książki „Kuchnia. Przepisy z serca domu”, który często pojawia się na moim stole. Za pierwszym razem trochę bałam się tak dużej ilości czosnku, ale przekonałam się, że nie przytłacza całości potrawy. Upieczone ząbki są bardzo miękkie i nabierają swoistej słodyczy. Pycha.

Nieco dostosowałam do swojej wygody sposób przygotowania i tym razem z braku młodej cebulki ze szczypiorkiem wykorzystałam zwykłą cebulę.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy  
  • 10 udek z kurczaka
  • ½ cebuli
  • 2 łyżki białego wina
  • 40 ząbków czosnku (rozdzielonych, ale nie obranych)
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku (lub gałązka świeżego)
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Nastawiam piekarnik na 180 stopni C.
  • Oliwę rozgrzewam w naczyniu do zapiekania ustawionym na dużym ogniu i obsmażam na niej kurczaka, po czym przekładam go do osobnej miski i odstawiam.
  • Na pozostałym tłuszczu podsmażam cebulkę.   
  • Wlewam wino i trzymam naczynie na ogniu jeszcze 2-3 minuty.
  • Połowę czosnku dodaję do cebuli na spodzie naczynia. Na to wykladam udka kurczaka skórą do góry, a na nich resztę czosnku.  
  • Posypuję całość tymiankiem, solą i pieprzem.
  • Przykrywam i wstawiam do nagrzanego piekarnika na około 1,5 godziny. Na ostatnie 30 minut zdejmuję pokrywkę, by kurczak ładnie się zrumienił.

kurczak w 40 zabkach czosnku 2

pizza z szynka, pieczarkami i papryka 1

Cienki spód. Puszyste miękkie brzegi. Dużo ciągnącego się sera. I dobry sos czosnkowy jako dodatek. Idealna na kolację albo jako przekąska do piwa czy wina przy meczu siatkówki...

Z podanych składników wychodzi mi jedna duża pizza (o średnicy około 30 cm) o dość cienkim spodzie, za to z grubą warstwą dodatków. Minus jest taki, że nie da się wziąć jej w rękę. Oczywiście jeśli nie jest się zwolennikiem jedzenia pizzy nożem i widelcem, można uformować mniejszy a grubszy placek, redukując odpowiednio ilośc sera i warzyw.  

Składniki:

  • 14 g drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sos pomidorowy (patrz poprzedni przepis)
  • 5 dużych plastrów szynki
  • 1 papryka
  • 6 pieczarek
  • 2 szklanki startego sera żółtego (u mnie mieszanka Colby i Monterey Jack)
  • ½ łyżeczki oregano
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Drożdże mieszam z cukrem i zalewam ciepłą wodą. Odstawiam na 10 minut.  
  • Do mąki wymieszanej z solą dodaję drożdżowy zaczyn i wyrabiam ręcznie ciasto dopóki nie przestanie kleić się do rąk i miski (8-10 minut). Ciasto jest dość miękkie i elastyczne. W razie potrzeby dodaję 1-2 łyżki mąki.
  • Gotowe ciasto formuję w kulkę, smaruję 1 łyżką oliwy i przykrywam czystą ściereczką. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny.

pizza z szynka, pieczarkami i papryka 2

  • W międzyczasie nastawiam piekarnik na 220 stopni C. Blachę wykładam papierem do pieczenia, który smaruję 1 łyżką oliwy.
  • Warzywa myję i kroję. Szynkę dzielę na mniejsze kawałki.
  • Wyrośnięte ciasto uderzam dłonią, by je odpowietrzyć i przekładam na blachę wyłożoną papierem. Formuję z niego cienki placek z grubszymi brzegami.
  • Placek smaruję najpierw sosem pomidorowym i posypuję częścią sera. Następnie wykładam równomiernie szynkę, paprykę i pieczarki, a na koniec resztę sera. Wierzch posypuję oregano, solą i pieprzem.
  • Piekę w nagrzanym piekarniku przez 12 minut.  

pizza z szynka, pieczarkami i papryka 3

sos pomidorowy do pizzy

Sosu tego używam najczęściej do pizzy, ale służy też czasem jako dodatek do makaronu. W pierwszym przypadku, 4-5 łyżek sosu używam do posmarowania ciasta przed pieczeniem, a reszty do gotowej pizzy.

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki bazylii
  • szczypta słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku  

Przygotowanie:

  • Pomidory, przecier, czosnek i cukier umieszczam w rondelku. Doprowadzam do wrzenia i gotuję ok. 15-20 minut, aby pomidory się trochę rozgotowały, a nadmiar soku odparował.
  • Doprawiam ziołami i przyprawami. Odstawiam do ostygnięcia.

sos czosnkowy

Jak wiele osób zapewne, mam w pamięci smak idealnego sosu czosnkowego próbowanego gdzieś kiedyś w jakiejś pizzerii. Poniżej jedna z wariacji na temat tego ideału...

Składniki:

  • 5 czubatych łyżek śmietany light lub jogurtu naturalnego
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki suszonego koperku
  • sól i pieprz do smaku  

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki mieszam dokładnie w miseczce i odstawiam do lodówki na ok. pół godziny, by sos się przegryzł.
piątek, 19 września 2014

domowy ser bialy 1

Nie wiedzieć czemu do tej pory przekonana byłam, że z mleka pasteryzowanego nie można zrobić sera. Kilka tygodni temu znalazłam na serwisie „Z pierwszego tłoczenia” sposób kasadraa6 na twaróg domowej roboty, który nie wymagał tzw. mleka prosto od krowy. Zważywszy na kłopot z dostępnością pewnych produktów po tej stronie Wielkiej Wody (o poszukiwaniach najlepszego sera na sernik pisałam w czerwcu przy okazji sernika z bakaliami), zdecydowałam się więc ten przepis wypróbować, tyle że w wersji light. Ku mojej radości po kilku dniach otrzymałam półkilogramowy kawałek zwartego białego sera o delikatnym śmietankowym smaku i jestem pewna, że będę go produkować regularnie. :)

Składniki:

  • 1 l maślanki
  • 2 l mleka 2% (nie UHT)
  • 400 ml śmietany light

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki wlewam do dużego metalowego garnka i dokładnie mieszam.
  • Garnek przykrywam gazą i odstawiam w ciepłe miejsce na 3 doby.
  • Przez ten czas mieszanina powinna zgęstnieć i przypominać zapachem oraz konsystencją zsiadające się mleko. Wówczas stawiam garnek na średnim ogniu, delikatnie mieszam i podgrzewam (nie gotuję!) aż zacznie się rozwarstwiać -  na górze tworzy się warstwa twarogu, a na dole serwatki.

domowy ser bialy 2

  • Zdejmuję garnek z palnika i delikatnie przelewam zawartość przez sitko wyłożone gazą, by oddzielić ser.
  • Rogi gazy wiążę ze sobą i wieszam ją podstawiając pod spodem miseczkę. Pozostawiam ser do ocieknięcia na kilka godzin, a najlepiej na noc. Przechowuję w lodówce do 4-5 dni.     

domowy ser bialy 3

chlebek bananowy z zurawina 1

Wilgotny, miękki i sycący chlebek bananowy jest hitem weekendowych poranków. Zdarza się, że nie wiedzieć kiedy znika na jedno śniadanie. Oczywiście najlepiej smakuje jeszcze ciepły z kubkiem gorącej kawy, ale nie zawsze przecież jest czas, by go piec wcześnie rano...

Chlebek z przepisu Nigelli Lawson z książki „Kuchnia. Przepisy z serca domu” jest pyszny, prosty w przygotowaniu i nie zdarzyło mi się, by nie wyszedł. W oryginale zawiera dodatkowo wiórki kokosowe, które mi w nim nie do końca pasują, ale to już kwestia gustu. Żurawiną zastąpiłam natomiast suszone wiśnie. 

Składniki:

  • 125 g miękkiego masła + łyżka do wysmarownia formy
  • 4 dojrzałe średnie banany
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 175 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g suszonej żurawiny

Przygotowanie:

  • Masło rozpuszczam w rondelku i odstawiam do ostygnięcia.
  • Nastawiam piekarnik na 170 stopni C. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i smaruję masłem. 
  • Banany obieram i rozdrabniam widelcem na miazgę.
  • Cukier miksuję z wystudzonym masłem.
  • Kontynuując miksowanie dodaję rozgniecione banany i jajka.
  • Następnie wsypuję mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz sodą i delikatnie łączę z powstałą masą.
  • Na koniec wrzucam żurawinę i mieszam wszystko dokładnie łyżką.
  • Masę przekładam do keksówki i piekę około 50-55 minut.

chlebek bananowy z zurawina 2

 
1 , 2
myTaste.pl