poniedziałek, 25 sierpnia 2014

losos pieczony z sosem prezydenckim

Zaopatrzona w książkę „The New England Cookbook. 350 Recipes from Town and Country, Land and Sea, Hearth and Home” zapoznaję się z eklektyczną kuchnią Nowej Anglii. Obfituje ona w ryby i owoce morza, stąd też zaczerpnęłam sos jajeczny do mojego improwizowanego pieczonego łososia. W oryginale sos towarzyszy łososiowi grillowanemu, serwowanemu z okazji Dnia Niepodległości 4 Lipca. Tradycja ta wywodzi się ponoć z końca XVIII wieku od pani prezydentowej Abigail Adams, do czego nawiązuje tytuł niniejszego przepisu.  

Samym sosem nie byłam zachwycona, gdy go przygotowałam. Ale przyjemnie zaskoczyło mnie jak się skomponował z łososiem. Wielbicielom wyraźniejszych smaków sugeruję poeksperymentować z dodatkowymi przyprawami.

Składniki:

  • 1 kg filetów z łososia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli    
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 i ½ łyżki masła
  • ½ drobno posiekanej lub zmielonej za pomocą blendera cebuli
  • 1 i ½ łyżki mąki
  • 1 i ½ szklanki mleka  
  • 1 jajko na twardo
  • 1 łyżeczka musztardy   
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Łososia solę, polewam sokiem z cytryny i wstawiam na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
  • Po zamarynowaniu przekładam rybę do naczynia żaroodpornego, polewam oliwą i piekę pod przykryciem przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.
  • W międzyczasie przygotowuję sos. Masło rozpuszczam w rondlu i podsmażam na nim cebulę przez ok. 5 minut.
  • Wsypuję mąkę, dokładnie mieszam i trzymam na ogniu ok. 2 minuty.
  • Zaczynam stopniowo dodawać mleko, każdą jego partię dokładnie łącząc z cebulą i mąką.
  • Zwiększam ogień i doprowadzam sos do wrzenia. Energicznie mieszając gotuję 1 minutę i zdejmuję rondel z gazu.
  • Dodaję pokrojone w kostkę jajko oraz pozostałe składniki i podaję gotowy sos z upieczonym łososiem.  

cobbler sliwkowy 1

W lodówce od dłuższego czasu zalegały śliwki. Planowałam knedle, planowałam śliwkowe ciasto „do góry nogami”, ale jakoś czasu brakowało, by te plany zrealizować. Zbliżający się prawie dwutygodniowy wyjazd zmobilizował mnie wreszcie do zagospodarowania owoców i zadowolona jestem z efektu. Z przepisu na Plum Cobbler with Cinnamon and Drop Bicsuits z książeczki „Cobblers, crisps, pies & more” z serii PIL Cookbooks wyszedł bardzo sympatyczny letni deser. Słodycz śliwek przyjemnie łączy się z lekko słonawą wierzchnią warstwą ciasta, aromat cynamonu jest delikatny, nienachalny. Na ciepło świetny dodatek do lodów waniliowych.

Czas pieczenia według przepisu to 30 minut. Po tym czasie wyciągnełam deser z piekarnika, zaczęłam kroić i zauważyłam, że ciasto jest jeszcze zakalcowate, więc przedłużyłam pieczenie o dodatkowe 10 minut.  

Składniki:

  • 12 dorodnych śliwek
  • 1 szklanka plus 2 łyżki mąki
  • 8 łyżek cukru   
  • ¼ szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżka soku cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu 
  • ¼ łyżeczki soli
  • 60 g zimnego masła plus trochę do wysmarowania formy
  • 10 łyżek mleka  

Przygotowanie:

  • Nastawiam piekarnik na 200 stopni C.
  • Smaruję masłem naczynie do zapiekania (u mnie kwadratowe o boku ok. 20 cm).
  • Śliwki dryluję i kroję na ćwiartki.
  • Łączę je w misce z 2 łyżkami mąki, 6 łyżkami cukru, cukrem brązowym i sokiem z cytryny, po czym przekładam do wysmarowanego masłem naczynia i zapiekam przez 10 minut.
  • W międzyczasie mieszam pozostałą mąkę, cukier,  proszek do pieczenia, cynamon i sól. Do tego dodaję rozdrobnione masło i palcami wyrabiam coś w rodzaju kruszonki.  
  • Następnie stopniowo dolewam mleko i mieszam łyżką do uzyskania kleistego ciasta.
  • Śliwki wyjmuję z piekarnika i wykładam na nie ciasto - nie musi być równo i dokładnie rozsmarowane, nawet lepiej jeśli nie będzie.
  • Zapiekam ok. 40 minut, aż wierzch będzie zrumieniony, a wsadzony w  środek ciasta patyczek wyjdzie suchy.

cobbler sliwkowy 2

czwartek, 21 sierpnia 2014

dorsz zapiekany po indyjsku 1

Bardzo lubię ryby i owoce morza. Niestety, rodzina nie podziela mojej do nich słabości, dlatego rzadko je w domu przyrządzam i jeśli już, to tylko dla siebie. Szukam wówczas rozwiązań zdrowszych i mniej kalorycznych niż tradycyjne smażenie w głębokim oleju. :)

Bardzo prosta w przygotowaniu ryba z przepisu z książki „The color book of Indian cooking” Eileen Turner okazała się być nieco pikantna, aromatyczna i soczysta. Jedyna rzecz, którą bym zrobiła inaczej następnym razem, to nieprzykrywanie jej podczas pieczenia. Owinęłam naczynie folią aluminiową, co dało w rezultacie dużo rzadkiego sosu, a wolałabym, by był on gęściejszy, a wierzch trochę przypieczony.

Składniki:

  • ½ kg filetów z dorsza
  • sól
  • sok z ½ cytryny    
  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego (u mnie grecki bez tłuszczu)
  • 2 łyżeczki octu
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka garam masala  
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • ¼ łyżeczki chili w proszku

Przygotowanie:

  • Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem filety układam w naczyniu żaroodpornym, posypuję solą i polewam sokiem z cytryny.  
  • Jogurt mieszam z octem, czosnkiem oraz przyprawami i polewam nim dorsza.
  • Naczynie przykrywam i wstawiam do lodówki na 3-4 godziny (albo na noc), by ryby się zamarynowały.
  • Wstawiam naczynie do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 30 minut.  

dorsz zapiekany po indyjsku 2

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

steak and cheese 1

Kanapkę znaną jako steak and cheese (albo cheesesteak), która świetnie nadaje się na szybki lunch, można zaliczyć do kategorii „fast food”. Jest to ni mniej, ni więcej tylko podgrzana bułka z pociętą wołowiną i żółtym serem, która ponoć wywodzi się z Filadelfii. W zależności od upodobań, może być z dodatkiem warzyw i mazideł typu ketchup czy majonez.

Cały szkopuł w tej pociętej wołowinie. Po tej stronie oceanu w sklepach można dostać gotowy „shaved steak”, czyli wołowinę już pociętą na cieniutkie paski. Domowym sposobem można ten efekt uzyskać ścinając dobrym ostrym nożem cienkie wióry z mrożonego mięsa. Co do samego mięsa, używane są różne rodzaje, tak jak na steki. Myślę, że w polskich warunkach sprawdzi się rozbratel, antrykot czy rostbef.

steak and cheese 2

Składniki na 3 duże kanapki:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała cebula   
  • 1 ząbek czosnku
  • 450 g „wiórków” wołowiny
  • 1 zielona papryka (tym razem nie miałam, więc pominęłam)
  • 3 pieczarki
  • sól i pieprz
  • szczypta chili
  • kilka łyżek wody
  • ser żółty starty na tarce
  • 3 bułki podłużne ok. 25 cm

Przygotowanie:

  • Pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek wrzucam na rozgrzany tłuszcz.
  • Po ok. 3 minutach dodaję mięso i podsmażam na średnim ogniu aż straci swój różowy kolor.
  • Następnie dokładam pokrojoną paprykę oraz pieczarki i dalej smażę od czasu do czasu mieszając aż warzywa będą miękkawe. Staram się nie przedłużać procesu smażenia, by nie wysuszyć mięsa i warzyw – powinny być odpowiednio miękkie, ale też soczyste.
  • Doprawiam solą, pieprzem, chili i dokładnie mieszam.
  • Podlewam wodą i trzymam na wolnym ogniu jeszcze 2-3 minuty, by trochę odparowała.
  • W międzyczasie podpiekam bułki (w rozgrzanym piekarniku ok. 3 minut), by były ciepłe i lekko chrupiące.
  • Mięso i warzywa na patelni dzielę na 3 rządki i posypuję każdy żółtym serem.
  • Gdy ser się rozpuści za pomocą szerokiej łopatki zgraniam każdy rządek do bułki naciętej wzdłuż z jednej strony.

steak and cheese 3

pieczen wolowa w wolnowarze

Powoli przekonuję się do wolnowaru. Idealne rozwiązanie na pracowitą sobotę - na głowie zakupy i sprzątanie, a w międzyczasie kolacja niemalże robi się sama. Dodatkowo, wołowina (która ma u niektórych opinię pracochłonnej i trudnej w przygotowaniu) przyrządzona w ten sposób jest bardzo miękka i smaczna, a spora ilość sosu jest odpowiednim dodatkiem do ziemniaków lub kaszy. Można również dorzucić ziemniaki wraz z innymi warzywami i jeszcze bardziej uprościć przygotowanie posiłku tworząc danie jednogarnkowe.

Składniki:

  • 1 kg wołowiny na pieczeń
  • 3 łyżki oliwy  
  • ½ cebuli
  • 1 marchewka
  • ½ łodygi selera naciowego
  • ½ łyżeczki vegety
  • 1 kostka bulionowa
  • ½ łyżeczki sproszkowanego czosnku
  • 3 ziarnka jałowca  
  • 1 gałązka rozmarynu
  • ½ szklanki wody
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz

pieczen wolowa w wolnowarze 2

Przygotowanie:

  • Posypane solą i pieprzem mięso obsmażam na złoto na rozgrzanym tłuszczu i przekładam do wolnowaru.
  • Dodaję pokrojone w kostkę warzywa oraz przyprawy.
  • Zalewam wodą wymieszaną z koncentratem pomidorowym.
  • Przykrywam i nastawiam na wolny tryb na 8 godzin.
  • Na ostatnie 15 minut zdejmuję pokrywkę, by sos nieco zgęstniał. W razie potrzeby doprawiam go solą i pieprzem.
sobota, 16 sierpnia 2014

udka po cygansku 1

To jeden z najlepszych sposobów na udka jaki znam. Mięsko jest miękkie i soczyste, a spora ilość gęstego sosu dobrze mi pasuje do ryżu. Zwykle używam pikantnego ketchupu dla podkręcenia charakteru potrawy, choć oryginalny przepis poleca łagodny. Eksperymentowałam też z różnego rodzaju powidłami, ale śliwkowe faktycznie najlepiej smakują w tym zestawieniu. Co do mięsa, sprawdzają się również podudzia i ćwiartki kurczaka, ale wówczas trzeba wydłużyć nieco czas pieczenia.

Przepis zapożyczyłam z bloga „Eksplozja Smaku”, dostosowując ilości do swoich potrzeb.

Składniki:

  • 4 udka kurczaka 
  • słodka papryka w proszku
  • sól
  • 30 g masła
  • 1 mała cebula
  • 4 suszone śliwki
  • ¼ szklanki ketchupu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru 
  • ½ łyżeczki octu
  • ¼ szklanki powideł śliwkowych 

Przygotowanie:

  • Umytego i osuszonego kurczaka posypuję solą i papryką.
  • Obsmażam go na złoto na rozgrzanym maśle, po czym przekładam do naczynia do zapiekania.
  • Na pozostałym tłuszczu podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę.
  • Dodaję pozostałe składniki, dokładnie mieszam i zagotowuję.
  • Gotowym sosem polewam udka, przykrywam i wstawiam na godzinę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C.

udka po cygansku 2

niedziela, 10 sierpnia 2014

gluasz wolowy na piwie

Zatęskniłam za zwykłym domowym gulaszem. Znalazłam świetny przepis w jednej z moich książek z kuchnią polską... a potem wino zastąpiłam piwem, czegoś nie miałam, ale za to dołożyłam warzyw, zrobiłam więcej sosu, doprawiłam po swojemu i tak książka wylądowała w kącie... Ale rezultat idealnie odpowiadał moim oczekiwaniom. :) Tłuczone ziemniaczki, mizeria i niczego więcej nie trzeba.

Składniki:

  • 1 kg wołowiny (u mnie karkówka)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pokruszony liść laurowy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki soku z cytrynu lub octu
  • sól i pieprz
  • 5 szuszonych grzybów
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki oliwy
  • ½ cebuli  
  • 1 i ½ papryki
  • 350 ml piwa
  • 1 l gorącej wody
  • 1 kostka bulionu wołowego
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 ziemniaki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 5 czubatych łyżek śmietany light
  • 3 łyżki mąki
  • szczypta chili
  • 1/3 łyżeczki vegety

Przygotowanie:

  • Wołowinę myję, osuszam papierowym ręcznikiem i kroję w kostkę o bokach ok. 3 cm.
  • Mięso nacieram rozgniecionym czosnkiem, liściem laurowym i tymiankiem. Następnie posypuję solą i pieprzem oraz polewam octem. Mieszam, przykrywam i wstawiam do lodówki na kilka godzin.
  • Grzyby zalewam wrzątkiem i odstawiam do namoczenia.
  • W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewam tłuszcz i obsmażam na nim posypane mąką mięso.
  • Dodaję pokrojone w kostkę cebulę oraz paprykę i podsmażam razem z mięsem 2-3 minuty.
  • Do garnka wlewam piwo i wodę, wrzucam kostkę bulionową i ziele angielskie.
  • Ziemniaki i selera kroję w kostkę, a marchew w półplasterki, po czym również dodaję do garnka.  
  • Dorzucam pokrojone w paski namoczone grzyby.
  • Gotuję wszystko razem pod przykryciem na wolnym ogniu do momentu aż mięso i warzywa będą miękkie (około godziny).
  • Śmietanę rozrabiam z mąką i zagęszczam nią gulasz. Trzymam go na ogniu jeszcze kilka minut, by się zagotował i zgęstniał.
  • Na koniec dodaję chili, vegetę oraz trochę soli i pieprzu do smaku.
sobota, 02 sierpnia 2014

amerykanskie placki z jablkami 1

Generalizując, Amerykanie są nastawieni na szybkość i efektywność. Lubią rozwiązania, które są proste i oszczędzają czas. Zapewne nie zawsze są to rozwiązania idealne, ale zakładam, że jeśli jest się pracującą matką, która o 7 rano musi wyszykować do wyjścia trójkę dzieci i męża, a jeszcze sama wyglądać olśniewająco, to idzie się na pewne kompromisy, prawda? Eksperymentując z lokalnymi produktami zakupiłam kiedyś gotowy „pancake mix”, do którego dodaje się tylko jajko z mlekiem i gotowe. Smakowało chemią. Stanowczo nie dla mnie.

Uwielbiam domowe placuszki z poniższego przepisu – są puchate, wilgotne i nie za słodkie. Idealne na niespieszne weekendowe śniadanko, polane syropem klonowym lub czekoladowym. Składniki (z niewielkimi zmianami) zaczerpnęłam z przepisu na „Pancakes z jabłkami” Atiny. 

Składniki na około 20 placków o średnicy 8-9 cm:

  • 190 g mąki 
  • 50 g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej  
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 2 nieduże jabłka starte na tarce o dużych oczkach
  • syrop klonowy do polania gotowych placków 

Przygotowanie:

  • Najpierw wsypuję do miski wszystkie suche składniki.
  • Następnie dodaję mleko oraz jajko i dokładnie mieszam, by nie było grudek.
  • Na koniec łączę z masą starte jabłka i masło.
  • Na rozgrzaną teflonową patelnię bez tłuszczu nakładam ciasto łyżką. Smażę placki na średnim ogniu po około 40 sekund z każdej strony, przewracając je kiedy na powierzchni zaczynają pojawiać się bąbelki powietrza.  

amerykanskie placki z jablkami 2

piątek, 01 sierpnia 2014

falafel 1

„I food you falafel” powiedział nasz kierowca i przewodnik podczas zwiedzania Betlejem, kiedy zatrzymaliśmy się na chwilę zmęczeni i głodni. Przyznam szczerze, że nie pamiętam dokładnie smaku. Tylko wielką patelnię z rozgrzanym olejem na progu małego ulicznego baru. I dziwną łyżkę wyglądającą jak spłaszczona gałkownica do lodów, którą formowano falafle. I ciepło tych dziwnych kuleczek zawiniętych razem z warzywami w pitę.

Bazowałam na przepisie na falafel idealny z bloga Jadłonomia. Falafle wyszły smaczne, ale dość łagodne, gdyż niepewna efektu na początek zredukowałam ilości przypraw. Myślę jednak, że wielbiciele orientalnych smaków mogą je spokojnie podwoić.

Składniki na ok. 40 sztuk:

  • 400 g suchej ciecierzycy
  • ½ niedużej cebuli
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
  • ½ łyżeczki kuminu
  • 10 ziaren kolendry
  • ziarnka z 1 strączka kardamonu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta chili
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • kilka łyżek wody
  • olej do smażenia

falafel 2

Przygotowanie:

  • Ciecierzycę zalewam dużą ilością wody i odstawiam na dobę do namoczenia – powinna podwoić swoją objętość.  
  • Po odcedzeniu miksuję ją na gładką masę wraz cebulą, czosnkiem i wszystkimi przyprawami za pomocą robota kuchennego. Najlepsza do tego celu jest ponoć zwykła ręczna maszynka do mielenia, ja niestety taką nie dysponuję.
  • Dodaję 2-3 łyżki wody, by masa była lekko wilgotna i dobrze się kleiła.
  • Na głębokiej patelni rozgrzewam ok. 3-centymetrową warstwę oleju, by falafle mogły swobodnie pływać.
  • Nabieram na łyżkę cieciorkową masę o wielkości orzecha włoskiego i formuję płaskie kotleciki.
  • Partiami wrzucam je na rozgrzany tłuszcz i smażę po 2-3 minuty z kazdej strony. Kotleciki powinny nabrać złotego koloru, być chrupiące na zewnątrz, a w środku miekkie.
  • Usmażone falafle wykładam na papierowy ręcznik, by oddały nadmiar oleju.
  • Podaję w chlebkach pita z dodatkiem sałaty lodowej, pomidora, ogórka, kawałków podsmażonego kurczaka i sosu majonezowo-ketchupowego.

falafel 3

czekoladowa babka piaskowa 1

Przepis pod nazwą chocolate pound cake znalazłam w książeczce „Chef express. Chocolate dreams”. Próby przetłumaczenia zaowocowały „babką piaskową”, co nie do końca mi pasowało. Szukając dalej, dotarłam do informacji w wikipedii mówiącej o amerykańskiej babce piaskowej zawierającej po jednym funcie (pound) mąki, masła, jajek i cukru, co tłumaczyłoby nazwę. Poniższy przepis jednak ani nie charakteryzuje się tymi ilościami składników, ani nawet zbliżonymi proporcjami. Nie zmienia to faktu, że ciasto jest smaczne, mięciutkie, lekko wilgotne i szybkie w przygotowaniu. Od siebie dodałam jagody dla zaspokojenia potrzeb domowników preferujących ciasta z owocami, ale na pewno polewa czekoladowa byłaby dużo lepsza.     

Składniki:

  • 185 g miękkiego masła  
  • 330 g drobnego cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego   
  • 3 jajka
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 45 g kakao
  • 315 ml mleka
  • 1,5 szklanki jagód
  • 4 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

  • Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania gładkiej puszystej masy.
  • Kontynuując ucieranie dodaję po jednym jajku.
  • Do tej masy dodaję na przemian po trochu mleka i mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia oraz kakao, delikatnie łącząc wszystko za pomocą łyżki.
  • Masę przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 55-60 minut w temperaturze 190 stopni C.
  • Po wyciągnięciu z piekarnika i ostudzeniu podaję z jagodami zmiksowanymi z cukrem.

czekoladowa babka piaskowa 2

 
1 , 2
myTaste.pl