czwartek, 09 czerwca 2016

indianski slump zurawinowy

Kiedy mówimy o kuchni amerykańskiej rzadko kiedy mamy na myśli kuchnię rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej, czyli Indian. Dzisiaj więc taka mała perełka wygrzebana w jakimś magazynie kilka lat temu.

Z magazynu zostawiłam sobie tylko kartki z przepisami, więc przepraszam, ale dokładnego źrodła nie podam. Wiem natomiast, że autorką przepisu jest Joan Tavares Avant, starsza plemienia Wampanoag z wyspy Martha’s Vineyard. O hodowli i zbiorach żurawiny wspominałam już ubiegłej jesieni (link). Warto tylko przypomnieć, że jest to rodzimy owoc Nowej Anglii, od setek lat rosnący sobie dziko na tutejszych terenach podmokłych. Zanim jeszcze został „udomowiony” i zaczął być bardziej zorganizowanie uprawiany, znalazł sobie miejsce w kuchni (i medycynie) lokalnych Indian, których potomkowie starają się do dziś podtrzymywać dawne tradycje. Fantastyczna sprawa, prawda? :)  

Co do potrawy, można ją określić jako kluski ugotowane w żurawinowym syropie. Kluseczki są miękkie, lekko puszyste, konsystencją przypominają mi polskie pampuchy. Owoce żurawiny podczas gotowania pękają i miękną, a ich charakterystyczną gorycz neutralizuje słodki syrop. No i ta gałka muszkatołowa – niesamowita kombinacja. Danie najlepiej smakuje na gorąco, rekomendowane jest jako deser, ale moim zdaniem świetnie się też sprawdzi jako lekki letni obiad. Nie próbowałam jeszcze, ale myślę, że z powodzeniem żurawinę można zastąpić innymi owocami, np. borówką amerykańską. Albo jeżyną?

Acha, zostawiłam oryginalną nazwę „slump” – pewnych rzeczy czasem lepiej nie próbować tłumaczyć...

Składniki na 12-15 porcji deserowych:

  • 3 szklanki mąki
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub roztopionego masła
  • 1 szklanka mleka
  • 3 szklanki wody
  • 1 i ½ szklanki cukru (białego lub brązowego)
  • 3 szklanki świeżych owoców żurawiny (użyłam mrożonych)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka wanilii (dałam cukier waniliowy)
  • 2 łyżki masła 

Przygotowanie:

  • W misce łączę mąkę, sól, proszek do pieczenia, olej (lub masło) oraz mleko. Powstałe gęste ciasto odstawiam.
  • W dużym głębokim rondlu umieszczam wodę, cukier, żurawinę, cynamon, gałkę muszkatołową, cukier waniliowy oraz masło. Całość zagotowuję.
  • Ciasto nabieram po lyżce i wrzucam na owoce gotujące się w syropie.
  • Kiedy ciasto się skończy, rondel przykrywam i trzymam na niewielkim ogniu aż kluski będą w pełni ugotowane (12 do 15 minut – można jedną wyciągnąć i przepołowić dla pewności).  I gotowe. :)
myTaste.pl