sobota, 30 maja 2015

chlebek bananowy z orzechami wloskimi 1

Śniadaniowych wypieków ciąg dalszy. Tym razem przepis z książki „How to Cook Everything” Mark Bittman. Chlebek wyszedł niezbyt słodki i umiarkowanie wilgotny, z uroczym pęknięciem na wierzchu. Brak mu też takiej gliniastej ciężkości z jaką spotkałam się przy okazji kilku innych przepisów i którą akurat lubię. W oryginale występuje 1 i ½ szklanki mąki pszennej plus ½ szklanki mąki razowej - użyłam tylko mąki pszennej. Podane ilości wystarczają na keksówkę ok. 25x10 cm.

Składniki:

  • 110 g miękkiego masła + 1 łyżka do natłuszczenia formy
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 3 średnie bardzo dojrzałe banany
  • ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • ½ szklanki wiórków kokosowych (pominęłam)

chlebek bananowy z orzechami wloskimi 2

Przygotowanie:

  • Nastawiam piekarnik na 180 stopni C. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i lekko natłuszczam. 
  • W misce mieszam razem mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i cukier waniliowy.
  • W osobnym wysokim naczyniu ubijam mikserem masło na kremową masę.
  • Dodaję jajka oraz obrane i uprzednio rozdrobnione widelcem banany i miksuję wszystko razem.
  • Masę bananową wlewam do mieszanki suchej i mieszam lekko łyżką tylko do połączenia składników (nic nie szkodzi, jeśli zostaną grudki).
  • Wsypuję orzechy i delikanie łączę z ciastem.
  • Ciasto przelewam do przygotowanej wcześniej keksówki, wstawiam do piekarnika i piekę przez około godzinę.
  • Po tym czasie wystawiam formę z piekarnika, po ok. 15 minutach wyciągam z niej chlebek wraz z papierem do pieczenia i studzę go na kratce.

chlebek bananowy z orzechami wloskimi 3

sobota, 23 maja 2015

smietanowo-pomidorowe ragu wieprzowe

Uwielbiam kuchnię włoską. Ze smutkiem muszę jednak stwierdzić, iż małżonek uważa, że moje sosy pomidorowe to nie jest to – są zbyt rzadkie, zbyt mało pomidorowe, niewystarczająco aromatyczne... Tak więc koniec z sosami pomidorowymi i udręką dążenia do ich doskonałości. Jednak śmietanowo-pomidorowe to co innego. Poniższy przepis bazuje na ragù jagnięcym ze stronki Italian Food Forever. Ja użyłam schabu wieprzowego, który akurat był pod ręką i przygotowałam je tylko z połowy ilości. Pyszny gęsty sos ma charakter i świetnie współgra ze świeżo ugotowanym makaronem.

Składniki na 2 porcje:

  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 średnia marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 40 g boczku
  • 250 g wieprzowiny pokrojonej w kostkę lub cienkie paski
  • 1/4 szklanki czerwonego wina
  • 250 g pomidorów (świeżych lub krojonych z puszki)
  • 1/2 małej puszki koncentratu pomidorowego
  • 100 ml bulionu drobiowego (lub kostka rosołowa rozpuszczona w wodzie)
  • szczypta płatków ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki
  • szczypta oregano

Przygotowanie:

  • Cebulę, marchew i selera kroję w kostkę.
  • Masło i oliwę rozgrzewam na głębokiej patelni. Wrzucam warzywa i podsmażam na średnim ogniu 3-4 minuty.
  • Dodaję boczek oraz mięso i smażę przez około 10 minut.
  • Nie zdejmując patelni z ognia wlewam wino i przez następne kilka minut pozwalam mu odparować, od czasu do czasu mieszając.
  • Dodaję pomidory, koncentrat, bulion, ostrą paprykę oraz trochę soli i pieprzu. Przykrywam i duszę aż mięso będzie odpowiednio miękkie (u mnie ok. 30 minut, ale może to potrwać dłużej w zależności od rodzaju mięsa).
  • Na koniec wlewam śmietankę, wsypuję oregano i gotuję jeszcze przez 5 minut.
  • W razie potrzeby doprawiam dodatkowo solą i pieprzem. Zdejmuję z ognia i podaję z dowolnym makaronem ugotowanym al dente i tartym parmezanem.
piątek, 22 maja 2015

kielbasa w pikantnym sosie 1

Przepis na kiełbasę w pikantnym sosie występuje w książce „Kuchnia Polska” Ewy Aszkiewicz w kategorii przekąski. U mnie jednak z powodzeniem sprawdza się na obiad i kolację z dodatkiem makaronu czy tłuczonych ziemniaków. Bardzo fajna słodko-pikantna potrawa o wyraźnym smaku, dzięki mieszance ketchupu i musztardy oraz dodatkowi konserwowych warzyw. Takie lubimy.

Składniki:

  • 2 cebule (u mnie tylko 1)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 2-3 pokrojone w kostkę papryki konserwowe (w przypadku braku papryki używam ogórków konserwowych)
  • 2 łyżki ketchupu (pikantnego)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 szklanki soku pomidorowego (zastępuję czasem małym słoiczkiem koncentratu pomidorowego wymieszanym z wodą tak, by uzyskać 2 szklanki płynu)
  • 400 g ulubionej kiełbasy
  • cukier
  • sól
  • pieprz  
  • natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

  • Cebulę kroję w kostkę, a marchewkę i pietruszkę ścieram na tartce o grubych oczkach.   
  • W dużym płytkim rondlu rozgrzewam olej i podsmażam na nim cebulę aż się lekko zezłoci.
  • Dodaję starte warzywa i podlewam je zalewą z groszku. Duszę do miękkości (10-15 minut).
  • Następnie wsypuję groszek, pokrojoną w kostkę paprykę, dodaję ketchup i musztardę i wlewam sok pomidorowy. Całość zagotowuję.  
  • Kiełbasę obieram ze skórki, kroję na plasterki i wrzucam do rondla.
  • Potrawę trzymam na ogniu przez około 10-15 minu, by warzywa się rozgotowały, a sos zgęstniał.
  • Na koniec doprawiam do smaku solą, pieprzem i cukrem oraz posypuję pietruszką.

kielbasa w pikantnym sosie 2

muffiny truskawkowo-kokosowe 1

Kiedyś żyłam w przekonaniu, że robienie muffinek wymaga sporo pracy. Dlatego podziwiałam ludzi, którzy robili je w weekendy na śniadanie, zakładając, że musieli wstawać bladym świtem, aby tego dokonać. Ja nie mam w sobie takich skłonności do poświęceń, zwłaszcza w sobotni poranek – wystarczy, że w tygodniu wstaję o 5:20... Oczywiście własne doświadczenia wyprowadziły mnie z błędu, gdyż jak się okazuje odmierzenie składników i wymieszanie ciasta to kwestia może 10 minut. Do tego 20 minut pieczenia i gotowe. A potem to już połowa muffinek znika zanim jeszcze zdążą ostygnąć. Tak jak te truskawkowo-kokosowe. Ładnie wyrosły, wyszły mięciutkie i puszyste. Są też wilgotne i pięknie pachną truskawkami, kokosów natomiast prawie w ogóle w nich nie czuć.  

Składniki na 12 sztuk:

  • tłuszcz roślinny do wysmarowania papilotek (u mnie PAM w spray’u)
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 7 łyżek oleju
  • 1 i ½ szklanki pokrojonych drobno truskawek

muffiny truskawkowo-kokosowe 2

Przygotowanie:

  • Piekarnik nastawiam na 200 stopni C, wykładam formę papilotkami i lekko je natłuszczam. 
  • W misce mieszam mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i cukier waniliowy.
  • W osobnym naczyniu lekko ubijam jajka. Następnie wlewam mleko oraz olej i miksuję jeszcze przez chwilę.
  • W mieszance suchej robię zagłębienie i wlewam tam mieszankę mokrą. Dodaję truskawki.
  • Delikatnie mieszam wszystko łyżką tylko do połączenia składników (ciasto ma nie być idealnie gładkie).
  • Masę rozkładam do foremek, które wstawiam do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
  • Po tym czasie wyciągam foremki z piekarnika, po kolejnych 5 minutach wyjmuję papilotki z muffinkami do ostygnięcia.

muffiny truskawkowo-kokosowe 3

piątek, 15 maja 2015

ciasto jogurtowe ze sliwkami 1

Moje pierwsze ciasto jogurtowe z owocami wyszło wilgotne i ciężkie – takie lubimy. Jedyne, co bym zmieniła to ilość cukru, gdyż okazało się zbyt mało słodkie. Do jego przygotowania użyłam mrożonych śliwek, jako że nadszedł już czas opróżniać zamrażalnik z zapasów warzyw i owoców przed nowym sezonem. Długo trzymałam je na specjalną okazję, bo były to śliwki podobne do naszych węgierek, które rzadko udaje mi się tutaj znaleźć...

Składniki:

  • 10 dużych śliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżki bułki tartej
  • 200 ml oleju
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 600 g jogurtu naturalnego light
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść płatków migdałowych
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania

Przygotowanie:

  • Jajko i jogurt wyciągam z lodówki na ok. godzinę wcześniej, by nabrały temperatury pokojowej.
  • Śliwki myję, przekrajam na połówki i pozbywam się pestek.
  • Wnętrze tortownicy o średnicy ok. 26 cm smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. \W dużej misce łączę razem olej, jajko, cukier, sok z cytryny i aromat, lekko roztrzepując widelcem lub trzepaczką. 
  • Wlewam jogurt i dokładnie mieszam.
  • Wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia i łączę z masą jogurtową – robię to za pomocą łyżki, nie używam miksera. W efekcie uzyskuję gęste ciasto przypominające trochę konsystencją drożdżowe. 
  • Masę przekładam do przygotowanej wcześniej tortownicy. Na wierzchu układam śliwki, skórką do dołu i na koniec posypuję wszystko migdałami.
  • Ciasto piekę w nagrzanym piekarniku przez 50-60 minut (na wszelki wypadek testuję drewnianym patyczkiem, wbijając go w środek ciasta i sprawdzając czy nie wychodzi oblepiony surowym ciastem).
  • Ostudzone ciasto przed podaniem posypuję cukrem pudrem.

ciasto jogurtowe ze sliwkami 2

środa, 13 maja 2015

jamajska lopatka jerk

Niesamowicie aromatyczna przyprawa jerk rodem z Jamajki skusiła mnie do wypróbowania przepisu na łopatkę wieprzową Avery Stephenson z książki „New England Cookbook. 350 Recipes from Town and Country, Land and Sea, Hearth and Home” Brooke Dojny. Smak i zapach faktycznie okazały się wyjątkowe, ale chyba coś nie tak było z czasem przygotowania – po godzinie pieczenia zgodnie z przepisem mięso było twarde. Po kolejnych 30 minutach nadal nie było idealne, ale byliśmy już głodni i nie czekaliśmy dłużej... Na przyszłość planuję przykryć naczynie i/lub wydłużyć czas pieczenia do ok. 2 godzin.

Składniki:

  • ¼ szklanki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka curry
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • ok. 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  • Z pierwszych 9 składników przygotowuję przyprawę jerk, tzn. miksuję je na pastę za pomocą blendera.
  • Łopatkę myję, kroję na kawałki ok. 5 cm i usuwam zbędny tłuszcz.
  • Mięso umieszczam w naczyniu żaroodpornym i mieszam z przygotowaną wcześniej pastą jerk, olejem, imbirem, selerem i solą. Odstawiam w chłodne miejsce na minimum 30 minut.
  • Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C.
  • Do naczynia z zamarynowanym mięsem wlewam wodę do wysokości ok. 1 cm.
  • Wstawiam je do nagrzanego piekarnika i piekę do miękkości – według oryginalnego przepisu godzinę, zgodnie z moim doświadczeniem nawet i dwie.
niedziela, 03 maja 2015

sernik na serku wiejskim 1

Nie jestem fanką amerykańskich serników na serkach kremowych typu Philadelphia. Tak więc poszukiwań po tej stronie Wielkiej Wody substytutu polskiego twarogu do tego celu ciąg dalszy. Serniczek wyszedł wilgotny i lekko kremowy. Trochę się obawiałam, że jeśli nie zmiksuję uprzednio serka wiejskiego blenderem w serniku będą obecne po upieczeniu charakterystyczne grudki, ale niepotrzebnie. Całkiem udany wypiek.

sernik na serku wiejskim 2

Składniki:

  • 300 g herbatników
  • 110 g masła
  • 2 jajka i 1 żółtko
  • ¾ szklanki cukru
  • 550 g serka wiejskiego light
  • 150 g serka kremowego (Philadelphia)
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 5 kropli aromatu migdałowego
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej 

sernik na serku wiejskim 3

Przygotowanie:

  • Piekarnik nastawiam na 180 stopni C.
  • Herbatniki kruszę na drobno i mieszam z rozpuszczonym masłem.
  • Tortownicę wykładam papierem do pieczenia i układam na nim równą warstwę masy ciasteczkowej.
  • Tak przygotowany spód ciasta podpiekam przez ok. 10 minut.
  • Żółtka ucieram z cukrem na jasną puszysta masę.
  • Dodaję serki, budyń oraz aromat i dokładnie miksuję.
  • Białka ubijam na sztywno, po czym delikatnie łączę z serową masą.
  • Na koniec wrzucam skórkę pomarańczową i mieszam łyżką.
  • Masę przelewam do tortownicy na podpieczony herbatnikowy spód i wstawiam do nagrzanego piekarnika na 45 minut.
  • Po tym czasie pozostawiam w nim do całkowitego ostygnięcia, nie otwierając drzwiczek.

sernik na serku wiejskim 4

bread pudding 1

Gdy zamieszkałam z moją drugą połówką, to na nim spoczywał początkowo ciężar przygotowywania posiłków. Z czasem moja chęć większego zaangażowania w tym obszarze przerodziła się w hobby (tak, nie bójmy się użyć tego słowa), a kuchnia nie wiedzieć kiedy stała się wyłącznie moim królestwem.

Pamiętam kiedy pierwszy raz zrobił bread pudding. Nie spodziewałam się niczego nadzwyczajnego. No dobrze – nie przekonywało mnie właściwie to połączenie składników. Ale kiedy kuchnię opanował niesamowity aromat cynamonu nie mogłam się doczekać, aż będzie go można wyjąć z piekarnika. Od tamtej pory pudding pojawia się u nas regularnie – na śniadanie lub jako deser.

Bread pudding w różnych formach obecny jest w kuchni brytyjskiej, amerykańskiej, niemieckiej, węgierskiej i innych. Trudno dokładnie określić kiedy i gdzie pojawił się najpierw. Z racji ogólnej dostępności i niskich kosztów składników przez wieki był uważany za przysmak niższych klas społecznych, ale z czasem się to zmieniło. Ja lubię go za prostotę, szybkość przygotowania i efekt zaskoczenia u moich gości. Wyraz ich twarzy, gdy mówisz, że karmisz ich „starymi bułkami” – bezcenne. ;)  

Składniki:

  • ½ szklanki rodzynek
  • 3 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 50 g masła
  • 4 bułki kajzerki (można w zamian użyć podobnych ilości pszennego chleba lub chałki, czy też zastąpic je częściowo bułką słodką; najlepiej sprawdza się czerstwe pieczywo, więc wykorzystajcie co akurat macie pod ręką – u mnie tym razem 3 bułki i 1 pączek :))
  • 1 łyżeczka cynamonu

bread pudding 2

Przygotowanie:

  • Nastawiam piekarnik na 180 stopni C.
  • Gotuję wodę, zalewam rodzynki wrzątkiem i odstawiam do namoczenia.
  • Podgrzewam w rondelku mleko (nie gotuję!), dodaję cukier i cukier waniliowy, po czym mieszam do rozpuszczenia.
  • Jajka roztrzepuję bezposrednio w naczyniu żaroodpornym, w którym piekę bread pudding, po czym dolewam do nich ciepłe mleko, dokładam masło i wszystko dokładnie mieszam aż masło się rozpuści.
  • Bułki dzielę na mniejsze kawałki i dokładnie namaczam w przygotowanej mieszaninie.
  • Dodaję odsączone rodzynki i całość posypuję cynamonem.
  • Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę bez przykrycia około godziny.  

Pudding podawać można na zimno lub na ciepło, na przykład z dodatkiem lodów albo bitej śmietany. Sugeruję też poeksperymentować z różnymi dodatkami, jak owoce, rum, czekolada itp. Smacznego.

bread pudding 3

piątek, 01 maja 2015

kurczak po goralsku 1

Przepis na kurczaka w sosie śmietanowym zaczerpnęłam z książki „The Good Cook Techniques & Recipes. Poultry” Time-Life Books. Nazwa potrawy nie wywodzi się bynajmniej od polskich górali lecz od francuskiej nazwy poulet a la montagnarde. Odkładając na bok nazewnictwo i pochodzenie, kurczak jest delikatny i łagodny w smaku. Właściwie jak na moje upodobania to trochę nijaki... Ale przepis wart wypróbowania dla urozmaicenia codziennych posiłków.  

Składniki:

  • ok. 1,5 kg poporcjowanego kurczaka  
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 4-5 szparagów
  • 3-4 duże plastry szynki
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

  • Kurczaka posypuję solą i pieprzem, a następnie oprószam mąką.
  • Na roztopionym na głębokiej patelni maśle obsmażam lekko mięso ze wszystkich stron, nie dopuszczając by zbrązowiało.
  • Kurczaka zalewam śmietaną i gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości – 30 do 40 minut, w zależności od rozmiaru kawałków mięsa.
  • W międzyczasie szparagi gotuję w osolonej wodzie przez około 5 minut. Gdy lekko ostygną kroję na na ok. 2 cm kawałki.
  • Gdy kurczak jest już miękki do sosu dodaję sok z cytryny i doprawiam go solą i pieprzem w razie potrzeby.
  • Na koniec potrawę posypuję szparagami oraz pokrojoną w kostkę szynką.

kurczak po goralsku 2

myTaste.pl