poniedziałek, 29 grudnia 2014

pudding z polewa toffi i migdalami 1

Co zrobić z napoczętą puszką masy krówkowej? Ciekawa a prosta propozycja z książeczki „Easy desserts” Ryland Peters & Small. Ciepły deser z pyszną polewą idealny do lodów na leniwe popołudnie po świątecznym obiedzie. Wstyd przyznać, ale mnie akurat lepiej smakował podgrzany w mikrofali na drugi dzień...  

Składniki na 4 kokilki:

  • 8 łyżek dulche de leche (u mnie masa krówkowa z puszki)
  • 110 g miękkiego masła + 1 łyżka do wysmarowania kokilek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki mąki
  • ¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich (użyłam migdałów w płatkach)

Przygotowanie:

  • Nastawiam piekarnik na 180 stopni C.
  • Wnętrze kokilek smaruję masłem.
  • Na dno każdej kokilki nakładam po 2 łyżki masy krówkowej.
  • Masło ucieram z cukrem, następnie wbijam po jednym jajku i miksuję.
  • Wsypuję mąkę i delikatnie mieszam masę łyżką.
  • Na sam koniec dodaję migdały i łączę z ciastem.
  • Masę przekładam do przygotowanych naczynek, każde przykrywam folią aluminiową i wstawiam je wszystkie do naczynia żaroodpornego wypełnionego gorącą wodą do wysokości 2/3 kokilek.
  • Piekę puddingi przez około 1,5 godziny. Po tym czasie wyciągam z piekarnika i zdejmuję folię aluminiową.

pudding z polewa toffi i migdalami 2

  • Ostrożnie, by się nie poparzyć, przykrywam kokilki odwróconymi talerzykami i przekręcam „do góry nogami”, by przełożyć ich zawartość na talerzyki. Deser podaję na gorąco.

pudding z polewa toffi i migdalami 3

piątek, 26 grudnia 2014

strucla migdalowo-mandarynkowa 1

Jako że ktoś inny w rodzinie robił na te Święta makowca, postanowiłam ponownie wykorzystać pomysł na drożdżówkę z masą migdałową. Przepis na ciasto drożdżowe na struclę dostałam od przyjaciółki jakiś rok temu (dzięki, M.!) i od tej pory sprawdził się wielokrotnie. Jeśli chodzi o nadzienie, to użyłam gotowej masy migdałowej (nie mylić z marcepanem). Chciałam ją czymś przełamać, ale uznałam, że suszone lub kandyzowane owoce mogą sprawić, że ciasto będzie trochę suche. Ostatecznie stanęło na mandarynkach z puszki, które bardzo fajnie skomponowały się z migdałami.

Składniki:

  • ½ szklanki mleka + 2 łyżki
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych
  • 300 g mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 150 g masy migdałowej z puszki
  • 1 puszka mandarynek w syropie (ok. 300 g)

Przygotowanie:

  • ½ szklanki mleka lekko podgrzewam i rozpuszczam w nim drożdże
  • Mąkę, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy i sól mieszam w misce. Wbijam jajko i dodaję rozpuszczone masło.
  • Na koniec wlewam zaczyn drożdżowy i zagniatam ciasto aż będzie sprężyste i odklejające się od rąk.
  • Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na minimum godzinę.
  • Mandarynki wyjmuję z puszki, odcedzam i zostawiam na sitku do odsączenia.
  • Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowuję je na prostokąt o grubości ok. 1 cm.
  • Smaruję je masą migdałową i rozkładam na nim plasterki mandarynek, a następnie zwijam wzdłuż dłuższego boku.  

strucla migdalowo-mandarynkowa 2

  • Struclę układam zlepieniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nacinam lekko boki, przykrywam ściereczką i zostawiam na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
  • Nastawiam piekarnik na 170 stopni C.
  • Wierzch wyrośniętej strucli smaruję 2 łyżkami mleka i posypuję pozostałą 1 łyżką cukru.
  • Ciasto piekę w nagrzanym piekarniku przez 30 minut.  

odwrocone ciasto gruszkowo-imbirowe 1

Późna jesień i zima to czas, kiedy mam szczególne upodobanie do korzennych przypraw: grzańce, pierniki, kawa cynamonowa, marynaty do mięsa z imbirem... W tym duchu sięgnęłam po przepis na odwrócone ciasto gruszkowo-imbirowe z książki Brooke Dojny „The New England Cookbook” (ilość składników zwiększyłam o połowę na moją tortownicę). I nawet ja uznałam, że trochę tutaj tych przypraw za dużo jak na jeden wypiek. Warstwa gruszek w brązowym cukrze i imbirze jest pyszna. Ale jej smak jest moim zdaniem przytłoczny przez intensywność przypraw w samym cieście. Przepis na pewno do powtórzenia, ale ze zmniejszoną ilością cynamonu, goździków i gałki muszkatołowej.

Składniki na tortownicę ok. 25 cm:

  • 9 łyżek masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 4 gruszki
  • ¾ szklanki plus 3 łyżki brązowego cukru
  • 4 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 i ½ szklanki mąki
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki melasy

Przygotowanie:

  • Tortownicę wykładam szczelnie papierem do pieczenia, wysmarowuję 3 łyżkami masła i obsypuję dno oraz ścianki 1/3 szklanki cukru.
  • Gruszki obieram i kroję na plastry. Wrzucam je do miski z 3 łyżkami brązowego cukru, 3 łyżeczkami imbiru oraz sokiem z cytryny i dokładnie mieszam. Następnie przekładam do przygotowanej tortownicy.    
  • Nastawiam piekarnik na 180 stopni C.
  • Mieszam w misce następujące suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową i sól.
  • W osobnym naczyniu ucieram pozostałe 6 łyżek masła z ¾ szklanki brązowego cukru. Wbijam jajka, dodaję jogurt, melasę, ostatnią łyżeczkę tartego imbiru i miksuję.
  • Wsypuję przygotowaną wcześniej suchą mieszankę i miksuję wszystko na wolnych obrotach przez chwilę, aby tylko składniki się połączyły.
  • Powstałą masę przekładam na gruszki i wyrównuję.
  • Ciasto piekę ok. 40-45 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika daję mu przestygnąć przez 20-30 minut.

odwrocone ciasto gruszkowo-imbirowe 2

  • Po tym czasie za pomocą noża oddzielam ciasto od ścianek. Tortownicę przykrywam odwróconym talerzem i trzymając je razem ostrożnie przekręcam „do góry nogami”, by ciasto znalazło się na talerzu masą gruszkową na wierzchu.  

odwrocone ciasto gruszkowo-imbirowe 3

udka kurczaka w cydrze 1

Cydr (w odróżnieniu od „hard cider”) to w Nowej Anglii napój bezalkoholowy. Jest to pasteryzowany, niefiltrowany sok z jabłek, z niewielkim dodatkiem cukru lub bez. Z uwagi na ścisłe powiązanie z sezonem na jabłka, cydr jest tutaj trudno dostępny poza okresem jesienno-zimowym. Dlatego kurczak wiosenny Nigelli Lawson występuje u mnie właśnie o tej porze roku. Jego „wiosenność” tłumaczę sobie dodatkiem zielonych warzyw, dlatego nie trzymam się dokładnie jej przepisu - w mojej wersji pojawia się szczypiorek, sałata lodowa, a czasami nawet cukinia i zielona papryka. Tak czy owak, kurczak w cydrze to dla mnie przyjemna, delikatna w smaku potrawa w sam raz na rodzinny obiad.  

Składniki:

  • 1 łyżeczka oleju
  • 140 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 10-12 udek kurczaka
  • 2 młode cebulki ze szczypiorkiem
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki estragonu
  • ¼ łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 300 g groszku (mrożonego lub z puszki)
  • 500 ml cydru jabłkowego
  • 1 łyżka musztardy  
  • 2 liście sałaty lodowej

Przygotowanie:

  • W dużej głębokiej patelni rozgrzewam olej i podsmażam na nim boczek aż lekko zbrązowieje.
  • Boczek odsuwam na bok (trzeba uważać, by się nie przypalił), na patelni układam kawałki kurczaka skórą do dołu i smażę na średnim ogniu przez ok. 5 minut.
  • W międzyczasie kroję na kawałki cebulkę i selera, a czosnek przeciskam przez praskę.
  • Przewracam kurczaka na drugą stronę i wrzucam pokrojone warzywa.
  • Doprawiam estragonem, solą i pieprzem. Mieszam i trzymam na ogniu kolejne 5 minut.
  • Dodaję groszek i zalewam wszystko cydrem. Doprowadzam potrawę do wrzenia, po czym przykrywam.
  • Zmniejszam ogień i gotuję ok. 35-40 minut aż kurczak będzie miękki.
  • Na koniec do sosu dodaję musztardę, a na wierzch wrzucam pociętą w paski sałatę.

udka kurczaka w cydrze 2

wtorek, 23 grudnia 2014

ropucha w dziurze 1

Wertując moje książki kucharskie w poszukiwaniu sposobu na nadmiar już usmażonych kotletów mielonych natknęłam się na przepis Nigelli Lawson na „ropuchę w dziurze” (toad in the hole). Ta tradycyjna potrawa brytyjska to w uproszczeniu kiełbaski zapiekane w cieście. Nigella w swojej wersji wieprzowe kiełbaski najpierw obrała, ulepiła z mięsa kotleciki, które usmażyła i następnie wykorzystała jako bazę do tego dania. Niektórzy mogą to uznać za profanację, ale ja postanowiłam wykorzystać do tego celu moje kotlety...

Pierwsze wrażenia? Przyjemnie miękka i gąbczasta konsystencja ciasta. Przydałoby się troche więcej mięsa, bo kotleciki trochę w nim giną. No i jak na mój gust, masa jajeczna wymaga doprawienia przed pieczeniem - choćby i trochę soli, pieprzu oraz sosu Worcestershire.

Składniki na naczynie ok. 20x28 cm:

  • 400 g kotletów mielonych
  • 1 łyżka oleju
  • 4 jajka   
  • szczypta soli
  • 350 ml mleka
  • 250 g mąki
  • ½ łyżeczki tymianku

Przygotowanie:

  • Nastawiam piekarnik na 220 stopni C.
  • Kotlety kroję na ćwiartki i układam na dnie naczynia zaroodpornego wysmarowanego olejem.
  • Jajka z solą rozkłócam trzepaczką. Dodaję mleko i roztrzepuję z jajkami.
  • Wsypuję mąkę i energicznie ubijam wszystko 2-3 minuty, by powstała lekka, jednolita masa.
  • Masą tą polewam kotlety i wierzch posypuję tymiankiem.
  • Od razu wstawiam naczynie do nagrzanego piekarnika na 40 minut, potrawę serwuję gorącą.  

ropucha w dziurze 2

poniedziałek, 22 grudnia 2014

pierniczki lebkuchen 1

Nie dorosłam jeszcze do tego, by czekać tygodniami na ciasto na pierniczki. Dwa dni jednak jestem w stanie wytrzymać. Dwa lata temu wypróbowałam przepis na pierniki lebkuchen znaleziony na blogu Majany, którym tyle właśnie czasu wystarczy. Nie doczekały się lukrowania. Wracam więc do nich i na te Święta. Z poniższego przepisu (po moich drobnych modyfikacjach) wychodzi około 30 pierników. Na ogół. Tym razem miałam małą pomocnicę, więc wyszło 22 plus duży piernikowy ludzik. :)  

Składniki:

  • 85 g migdałów
  • ½ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika   
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia  
  • ½ łyżeczki sody
  • 85 g masła + 1 łyżka do wysmarowania blaszek  
  • 200 ml miodu
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki soku pomarańczowego

Przygotowanie:

  • Za pomocą robota kuchennego mielę drobno migdały i skórkę pomarańczową, po czym przesypuję je do miski.
  • Dodaję mąki, przyprawy, proszek do pieczenia i sodę.
  • Masło oraz miód lekko podgrzewam w rondelku, ale tylko do roztopienia się masła (płyn ma być ciepły, nie gorący).
  • Zdejmuję rondelek z ognia i wlewam zawartość do miski z suchymi składnikami. Dokładnie wszystko mieszam i odstawiam na 15 minut do ostygnięcia.

pierniczki lebkuchen 2

  • Nastawiam piekarnik na 180 stopni C.
  • Blaszki wykładam papierem do pieczenia i smaruję masłem, by pierniczki nie przywierały.
  • Zwilżonymi wodą dłońmi (masa jest gęsta i lepiąca) z ostudzonego ciasta odrywam kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczam je i ukladam na przygotowanym papierze w odległości 2-3 cm od siebie, gdyż ciasteczka rosną znacznie podczas pieczenia.

pierniczki lebkuchen 3

  • Lebkuchen piekę przez 15 minut, po czym wyciagam blachy z piekarnika.
  • Pierniczki na początku są bardzo miękkie, więc przekładam je na kratkę do wystudzenia dopiero po kilku minutach. Gdy ostygną i stwardnieją zamykam je w pudełku na 2 dni.
  • Po tym czasie lebkuchen powinny być już znowu miękkie. Wyciągam je więc z pudełka i rozkładam na papierze. Mieszam dokładnie cukier puder z sokiem pomarańczowym na gładką, gęstą masę i smaruję nią lebkuchen. Pozostawiam do zastygnięcia lukru.  

pierniczki lebkuchen 4

pikantny sos mango 1

Przez lata byłam zwolenniczką tradycyjnych sosów do mięsa – pieczeniowy, grzybowy czy chrzanowy najlepiej moim zdaniem podkreślały charakter pieczeni. Ale przyzwyczaiwszy się w końcu do indyka z żurawiną, postanowiłam dać szansę innym słodkim dodatkom...

Poniżej prosty sosik (chutney?) na bazie mango i soku pomarańczowego, któremu temperamentu nadaje dodatek chili. Podczas gotowania warto mieć pod ręką trochę więcej soku pomarańczowego, na wypadek gdyby 1 szklanka szybko odparowała i sos zaczął się przypalać. Co do chili, to zaczynam zwykle z odrobiną, smakuję sos i ewentualnie dodaję więcej przyprawy, mając na uwadze stopień tolerancji moich gości na pikatne potrawy. Sosik polecam na ciepło lub zimno do pieczonego schabu lub polędwicy, pod warunkiem, że mięso nie jest intensywnie zamarynowane i przyprawione, bo w przeciwnym razie smaki będą się „gryzły”.

Składniki na ok. szklankę sosu:

  • 1 owoc mango
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 2 goździki  
  • 2 łyżeczki cukru  
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta płatków chili

Przygotowanie:

  • Mango obieram, pozbywam się pestki, miąższ kroję w kostkę.
  • Wrzucam miąższ do rondelka, zalewam sokiem pomarańczowym, dodaję goździki i gotuję na niewielkim ogniu aż owoce staną się miękkie (ok. 20 minut), od czasu do czasu mieszając.
  • Dodaję cukier, miód oraz chili.
  • Zwiększam płomień i ciągle mieszając gotuję jeszcze kilka minut, żeby sok odparował a owoce się trochę rozgotowały.

pikantny sos mango 2

poledwiczki wieprzowe z miodowa glazura 1

Kiedy szykuje się zjazd rodziny albo wizyta znajomych najchętniej sięgam po przepisy na pieczenie i zapiekanki – jedna mniej rzecz do mieszania i pilnowania podczas całej tej krzątaniny. Polędwiczki z poniższego przepisu wymagają niewiele przygotowań i tylko 30 minut pieczenia, a mogą być miłą i bardziej wyszukaną odmianą od tradycyjnego niedzielnego kotleta. Mięso jest miękkie i soczyste dzięki marynowaniu w winie i obsmażeniu na dużym ogniu przed pieczeniem. Ze słodko-pikantnej glazury powstaje rzadki sos, który można pewnie zagęścić i wykorzystać, ale ja zwykle podaję polędwiczki z konfiturą lub sosem owocowym (np. pikantnym sosem mango, na który przepis pojawi się w jednym z kolejnych wpisów).

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe po ok. 300 g
  • sól, pieprz
  • 1 szklanka białego wina
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki azjatyckiego słodkiego sosu chili
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki tymianku

poledwiczki wieprzowe z miodowa glazura 2

Przygotowanie:

  • Umyte mięso oprószam solą i pieprzem, zalewam winem i odstawiam na przynajmniej godzinę.
  • Nastawiam piekarnik na 200 stopni C.
  • Miód, sos chili, musztardę, ocet i tymianek mieszam dokładnie w miseczce.
  • Polędwiczki wyjmuję z marynaty i krótko obsmażam na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
  • Przekładam je do naczynia żaroodpornego, smaruję miodową glazurą ze wszystkich stron i wstawiam do rozgrzanego piekarnika.
  • Piekę przez 30 minut, w połowie pieczenia przykrywając naczynie folią aluminiową, by mięso się nie przypiekło.

poledwiczki wieprzowe z miodowa glazura 3

poniedziałek, 01 grudnia 2014

indyk pieczony w szampanie 1

Święto Dziękczynienia moja rodzina zaczęła obchodzić jeszcze w Polsce 6 lat temu. Oczywiście zadeklarowałam się, że będę piec indyka, a mój tata, że go zdobędzie i dostarczy. Ten pierwszy miał około 8 kg i trochę mnie martwiło w czym go upiekę i czy w ogóle zmieści mi się do piekarnika. Szczęsciem znalazłam w piwnicy stary żeliwny kastrol mojej babci, który zresztą mam i używam do tej pory (w tym roku natomiast pierwszy raz użyłam specjalnej aluminiowej bryftanki jednorazowej i nie przypadła mi do gustu – wyginała się i była trochę za mało stabilna, co przy ciężkim ptaku i dużej ilości sosu może być niebezpieczne :)).

Drugim wyzwaniem było jak go upiec, żeby był dopieczony, ale nie suchy. Przejrzałam dziesiątki przepisów i porad, decydując się ostatecznie na dwie rzeczy: upiekę go piersiami do dołu i w szampanie (pomysł na użycie szampana zaczerpnęłam stąd: http://allrecipes.com/recipe/juicy-thanksgiving-turkey/). Połączenie tych metod sprawia, że mięso jest miękkie i soczyste. Najbardziej zwykle wysuszona część indyka to pierś, a w tym wypadku jest ona podczas pieczenia zanurzona w szampanie i nienarażona na bezpośrednie działanie grzałek piekarnika. Na początku mojej przygody z indykiem niespecjalnie zależało mi na walorach estetycznych, gdyż kroję go zwykle w kuchni przed podaniem na stół. Ale z czasem zaczęłam praktykować przewracanie indyka na grzbiet i dopiekanie go 15-20 minut na koniec tylko po to, żeby uzyskać efekt pięknej złocistej skórki na piersi.

Czas pieczenia zależy od wagi ptaka i temperatury. W internecie można znaleźć odpowiednie tabele i przeliczniki, ja piekę w 180 stopniach C według poniższych widełek:  

5,5 do 6,5 kg – 3,5 godziny

6,5 do 7,5 kg - 4 godziny

7,5 do 9 kg - 4,5 godziny

Jeśli nadziewam indyka, to dodaję przynajmniej pół godziny do tego czasu. Na wszelki wypadek używam też termometru do mięsa, by się upewnić, że jest już dobre. Indyka wyjmuję z piekarnika kiedy temperatura piersi osiągnie 75 stopni C, ale nadal rośnie, więc przykrywam go folią aluminiową i odstawiam na 15-20 minut, by „doszedł”.

A propos nadziewania. W książkach kucharskich i w internecie można znaleźć dziesiątki przepisów. Próbowałam jak dotąd kilku opcji z warzywami, owocami lub chlebem, ale żadna jakoś mnie nie zachwyciła, dlatego nie podaję przepisu. Kiedy nadziewam indyka, nadzienie wygrzebuję ze środka po jego wyciągnięciu z piekarnika. Przekładam je do naczynia żaroodpornego, zapiekam jeszcze ok. 10-15 minut w czasie gdy indyk odpoczywa pod folią i podaję osobno.

Składniki na ok. 6-7 kg indyka:

  • 1 indyk
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżka cząbru
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka suszonej pietruszki
  • 750 ml wina musującego
  • 300-350 ml bulionu drobiowego
  • 50 g roztopionego masła
  • do sosu: sól, pieprz, szczypta rozmarynu i suszonej pietruszki

Przygotowanie:

  • Nastawiam piekarnik na 180 stopni C.
  • Brytfannę wykładam pasami folii aluminiowej na tyle długimi, by jej końcami można było nakryć indyka.

indyk pieczony w szampanie 4

  • Z ptaka usuwam wszystkie wnętrzności i odcinam szyjkę. Dokładnie go myję i osuszam papierowym ręcznikiem.

indyk pieczony w szampanie 3

  • W misecze łączę sól, pieprz oraz zioła. Połową tej mieszanki nacieram indyka z zewnątrz, resztą wysypuję jego środek.

indyk pieczony w szampanie 2

  • Indyka układam w brytfannie grzbietem do góry. Oblewam go bulionem i roztopionym masłem. Szampana wlewam do środka przez otwór powstały w miejscu odciętej szyi.

indyk pieczony w szampanie 6

  • Zawijam folię aluminiową tworząc szczelny „namiot” nad brytfanną i wstawiam ją do nagrzanego piekarnika.

indyk pieczony w szampanie 7

  • Po 3 godzinach zdejmuję folię i kontynuuję pieczenie przez kolejną godzinę (w sumie 4 godziny, ponieważ mój indyk tym razem ważył ok. 7 kg).
  • Po tym czasie wyciągam bryftannę z piekarnika i ostrożnie przewracam indyka na drugą stronę, to znaczy piersiami do góry. Dopiekam kolejne 15-20 minut, by skórka lekko się zezłociła. By się upewnić, ze mięso jest już dobre sprawdzam temperaturę termometrem do mięsa – wbity w pierś powinien pokazywać temperaturę około 75 stopni C.
  • Upieczonego indyka przekładam na duży talerz, przykywam folią aluminiową i odstawiam na 15-20 minut, by soki dobrze się rozprowadziły zanim zostanie pokrojony.  
  • W międzyczasie przygotowuję sos – zlewam tłuszcz i soki do rondelka, zagęszczam mąką i śmietaną, zagotowuję i doprawiam do smaku.

Do indyka podaję powstały sos i żurawinę oraz tłuczone ziemniaczki i marchewkę z groszkiem. Pozostałe mięso obieram z kości w ciągu 2-3 godzin po upieczeniu i przechowuję w lodówce. W ciągu kolejnych paru dni wykorzystuję je na kanapki i zapiekanki.

indyk pieczony w szampanie 8

myTaste.pl