środa, 26 listopada 2014

strucla cynamonowo-migdalowa 1

Kilka miesięcy temu kupiłam puszkę masy migdałowej i zdążyłam już kompletnie zapomnieć jakie miałam wobec niej plany. „Senior moment” – jak mawia mój kolega z pracy. Zainspirował mnie jednak przepis na drożdżówkę cynamonowo-marcepanową mistrza cukierników Pawła Małeckego znaleziony na blogu I Love Bake, więc przygotowałam jej swoją wersję. Moje nadzienie było dość płynne, więc nie poszłam w stronę plecionego warkocza. Pewnie to kwestia różnicy w konsystencji między masą marcepanową a migdałową, której użyłam. A może chlusnęło mi się za dużo rumu? :) Tak czy owak, strucla była pyszna. Zniknęła w ciągu jednego wieczora i poranka. Do powtórzenia!

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 11 g drożdży suchych
  • 30 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 150 ml mleka + kilka łyżek do posmarowania wierzchu
  • 40 g roztopionego masła + 1 łyżka do posmarowania blachy
  • 2 białka
  • 200 g masy migdałowej
  • 100 g mielonych migdałów
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 20 ml rumu
  • 5 łyżek miodu

strucla cynamonowo-migdalowa 2

Przygotowanie:

  • Mąkę, drożdże, cukry, sól, żółtka i 150 ml mleka umieszczam w misce, mieszam i po chwili dodaję rozpuszczone masło. Wyrabiam ciasto aż będzie gładkie i odklejające się od rąk.  
  • Przykrywam miskę ściereczką i odstawiam ciasto na około półtorej godziny do wyrośnięcia.
  • Białka roztrzepuję i mieszam z masą migdałową.
  • Następnie dodaję mielone migdały, cukier puder i cynamon.
  • Na koniec wlewam rum i dokładnie wszystko miksuję.
  • Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i smaruję masłem, by ciasto nie przywierało.
  • Wyrośnięte ciasto uderzam dłonią, by je odpowietrzyć, po czym rozwałkowuję na prostokąt o grubości ok 5 mm.
  • Na cieście rozsmarowuję równomiernie masę migdałową, po czym zwijam je z dłuższego boku jak roladę i przekładam na przygotowaną wcześniej blaszkę.
  • Końce strucli zawijam pod spód i nacinam delikatnie boki oraz górę ciasta. Przykrywam je ściereczką i odstawiam na około 20 minut.
  • W międzyczasie nagrzewam piekarnik do 190 stopni C.
  • Struclę smaruję mlekiem za pomocą pędzelka i wstawiam do piekarnika na 30 minut.  
  • Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu polewam ciasto miodem.

strucla cynamonowo-migdalowa 3

niedziela, 23 listopada 2014

pierozki krabowo-ananasowe 1

Od kilku dni „chodziły” za mną babeczki/ciastka krabowe (crab cakes). Zakupiłam dwie puszki mięska krabowego i po przejrzeniu moich książek kulinarnych wybór padł na Crab and Roasted Pineapple Phyllo Triangles z „Daisy: morning, noon and night” Daisy Martinez.

Efekt? Najlepsze, gdy są jeszcze ciepłe i chrupiące. Pasowałaby do nich jeszcze jakaś salsa owocowa, słodka i pikantna. Co do ananasa, to jego pieczenie i studzenie zajmuje dużo czasu, następnym razem planuję ten krok pominąć i sprawdzić jak duży ma to wpływ na smak. Trójkąciki można też zrobić nieco mniejsze (dzieląc ciasto na 3, a nie na 2 pasy), wówczas powinny sprawdzić się jako przekąska na imprezę.

pierozki krabowo-anansowe 2

Składniki na 10 sztuk:

  • 1/2 świeżego małego ananasa
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 g mięsa krabowego z puszki (można spróbować zastąpić paluszkami krabowymi)
  • soz połowy cytryny
  • szczypta suszonych płatków chili (lub ½ drobno pokrojonego jalapeno)
  • 2 łyżki natki pietruszki (w oryginale kolendry)
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 10 arkuszy ciasta filo (phyllo)
  • 50 g roztopionego masła

pierozki krabowo-ananasowe 3

Przygotowanie:

  • Nastawiam piekarnik na 200 stopni C.
  • Ananasa obieram i kroję w dużą kostkę.
  • Układam go na blaszce wyłożonej folią aluminiową, smaruję oliwą i piekę w rozgrzanym piekarniku 20 minut.
  • Po tym czasie wyjmuję z piekarnika i odstawiam do ostygnięcia.
  • Mięso krabowe odsączam, przekładam do dużej miski i rozdrabniam widelcem.
  • Ostudzonego ananasa kroję drobno i dodaję do mięsa krabowego.
  • Dodaję sok z cytryny oraz przyprawy i wszystko dokładnie mieszam.
  • 2 arkusze ciasta filo rozwijam (resztę trzymam zwiniętą i przykrytą, by nie wysychała), układam jeden na drugim, przecinam na pół wzdłuż i smaruję masłem.

pierozki krabowo-ananasowe 4

  • Łyżkę nadzienia wykładam na brzegu jednego z pasów podwójnego ciasta i składam jego róg po skosie. Następnie składam wzdłuż zawiniętego brzegu, potem znów po skosie i dalej aż do końca paska, czyli sposobem podobnym do składania flagi.

pierozki krabowo-ananasowe 5

  • W ten sam sposób postępuję z kolenymi arkuszami ciasta aż do momentu, gdy skończy się nadzienie.
  • Trójkątne pakieciki układam na papierze do pieczenia i smaruję resztą roztopionego masła.
  • Piekę aż nabiorą złotego koloru (około 20 minut) w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.

pierozki krabowo-ananasowe 6

środa, 12 listopada 2014

zupa dyniowa 1

Było Halloween, więc musiał być i Jack-O’-Lantern (lampionik z wydrążonej dyni z wyciętym strasznym obliczem). Wraz z Jack’iem pojawiła się spora ilość miąższu z dyni do zagospodarowania, więc jak co roku o tej porze nastał sezon na zupę dyniową.

Poniższy przepis wypracowałam kilka lat temu. Zupa jest idealna na tę porę roku – sycąca i rozgrzewająca. Aromatyczna dzięki dodatkowi curry, kurkumy i gałki muszkatołowej. I z charakterem dzięki odrobinie chili.

Składniki:

  • 1 i ½ litra wody
  • 1 udko kurczaka (lub inny dowolny kawałek kurczaka albo indyka)
  • 3 łyżki masła
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kg miąższu z dyni
  • 1 marchewka
  • 2 nieduże ziemniaki
  • ½ pietruszki
  • ½ łyżeczki przyprawy typu vegeta
  • ½ łyżeczki curry w proszku
  • ½ łyżeczki mielonej kurkumy
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki płatków chili
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 czubate łyżki śmietany light
  • ½ łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • ewentualnie grzanki do podania

Przygotowanie:

  • Kurczaka gotuję w 1,5 l wody do miękkości (ok. 20-25 min).
  • W międzyczasie masło rozpuszczam na patelni i podsmażam na nim pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek aż się zeszklą.
  • Dynię kroję na ok. 3 cm kawałki, dorzucam do cebuli i posmażam około 5 minut.
  • Marchewkę, ziemniaki i pietruszkę obieram i kroję w kostkę.
  • Zawartość patelni oraz pokrojone warzywa przekładam do garnka z kurczakiem, dodaję przyprawy (z wyjątkiem natki pietruszki) i gotuję aż warzywa będą miękkie (ok. pół godziny).
  • Wówczas zdejmuję zupę z ognia, by trochę przestygła. W tym czasie wyciągam kurczaka, obieram z kości i kroję na mniejsze kawałki.
  • Następnie miksuję zupę do uzyskania kremowej konsystencji. Na koniec dodaję śmietanę, natkę pietruszki i pokrojonego kurczaka. Podaję z drobnymi grzankami.

zupa dyniowa 2

poniedziałek, 10 listopada 2014

zapiekanka makaronowa z tunczykiem 1

Dawno już nie było na moim stole tej zapiekanki. Przypomniałam sobie o niej kilka dni temu, kiedy nie wyciągnęłam zawczasu z zamrażalnika mięsa na kolację i trzeba było kombinować coś na szybko do ugotowanego już makaronu. Najbardziej lubię w tej potrawie wierzch - z ciągnącym się serem i najmniej spodziewanym składnikiem, czyli chrupiącymi chipsami.

Przepis ten jest nieco zmodyfikowaną wersją zapiekanki stąd: http://allrecipes.com/recipe/best-tuna-casserole/. W stosunku do oryginału, u mnie występują dodatkowo przyprawy, a kremową zupę pieczarkową z puszki zastąpiłam mniejszą ilością mieszanki śmietany i mleka.

Składniki:

  • 250 g dowolnego makaronu
  • 3 duże pieczarki
  • ¼ cebuli
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • ½ puszki groszku 
  • 2 szklanki startego na tarce żółtego sera  
  • sól i pieprz
  • szczypta chili
  • ½ łyżeczki przyprawy typu vegeta
  • 3 czubate łyżki śmietany light
  • 5 łyżek mleka
  • ½ szklanki pokruszonych chipsów ziemniaczanych
  • słodka papryka w proszku

zapiekanka makaronowa z tunczykiem 2

Przygotowanie:

  • Makaron gotuję al dente, odcedzam i odstawiam do przestygnięcia.
  • Nastawiam piekarnik na 220 stopni C.
  • Pieczarki kroję na plastry, a cebulę w kostkę i wrzucam je do naczynia do zapiekania.
  • Dodaję zawartość puszek z tuńczykiem oraz groszek, następnie 1 i ½ szklanki sera i makaron.
  • Posypuję solą, pieprzem, chili oraz vegetą i wszystko dokładnie mieszam.
  • Śmietanę rozrabiam z mlekiem i łączę z pozostałymi składnikami.
  • Wierzch posypuję pozostałym żółtym serem, chipsami i papryką w proszku.
  • Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Zapiekankę podaję od razu po upieczeniu.

zapiekanka makaronowa z tunczykiem 3

myTaste.pl