Blog > Komentarze do wpisu

Muffiny z rodzynkami

muffiny z rodzynkami 2

Mięciutkie i puszyste zaraz po upieczeniu. Ciężkie i wilgotne dnia następnego. Takie muffiny właśnie lubimy. Do nich kubek gorącej kawy, lekki koc i słońce wpadające przez okno w świąteczny poranek.

Składniki:

  • tłuszcz roślinny do wysmarowania papilotek
  • 2 szklanki mąki
  • 1 czubata łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka  
  • 3 łyżki maślanki
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • ½ szklanki oleju 
  • ½ szklanki rodzynek

Przygotowanie:

  • Piekarnik nastawiam na 200 stopni C, wykładam formę papilotkami i lekko je natłuszczam. 
  • W misce mieszam mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i cukier waniliowy.
  • W osobnym naczyniu roztrzepuję jajka. Następnie wlewam maślankę, sok pomarańczowy oraz olej i dokładnie mieszam.
  • W mieszance suchej robię zagłębienie i wlewam tam mieszankę mokrą. Dodaję rodzynki.
  • Delikatnie mieszam wszystko łyżką tylko do połączenia składników (ciasto nie ma być idealnie gładkie).
  • Masę rozkładam do foremek, które wstawiam do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
  • Po tym czasie wyciągam foremki z piekarnika, po kolejnych 5 minutach wyjmuję papilotki z muffinkami do ostygnięcia.

muffiny z rodzynkami 1

piątek, 14 kwietnia 2017, elberetka

Polecane wpisy

myTaste.pl