Blog > Komentarze do wpisu

Sos marinara z mieszanych pomidorów

sos marinara z mieszanych pomidorow

Nic nie przebije domowego sosu pomidorowego zrobionego z ciężkich od słońca pomidorów z własnego ogródka i świeżo zerwanej bazylii. Ale o tej porze roku również da się zrobić przyzwoity sos marinara z produktów dostępnych w sklepach, pod warunkiem, że wybierzemy składniki dobrej jakości.

Najważniejsze oczywiście są pomidory. Muszą być bardzo dojrzałe, słodkie i mieć prawdziwy pomidorowy smak, więc proszę postarajcie się o coś lepszego niż pierwsze z brzegu marketowe warzywa. Obiecuję, nie będziecie tego żałować. Jako baza całkiem nieźle sprawdzają się pomidory śliwkowe. Warto dodać też trochę pomidorków koktajlowych, których naturalna słodycz sprawi, że dosładzanie sosu może nie będzie konieczne. Jeśli dodaję pomidory z puszki, to staram się, żeby to były San Marzano bez soli, konserwantów i ulepszaczy. Świeża bazylia byłaby idealna, ale suszona z dopiero co otwartego opakowania może ją z powodzeniem zastąpić. Do tego oliwa z oliwek (nie olej), prawdziwe masło (nie margaryna czy wyrób masłopodobny) i świeży czosnek (nie sproszkowany). I około 4 godzin wolnego czasu.  

Taki sos robię średnio raz w miesiącu. Używam bezpośrednio w tej postaci do spaghetti lub jako bazę do lazanii czy innych potraw. Z podanych poniżej składników wychodzi około 3 litrów sosu marinara. Dzielę go na 2 lub 3 porcje i część od razu mrożę.

Składniki:

  • 3 kg pomidorów (w tym 2 kg świeżych śliwkowych, 300 g koktajlowych, 700 g San Marzano z puszki)
  • 8 łyżek oliwy
  • 2 duże cebule   
  • 10 ząbków czosnku
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • 5 łyżek suszonej bazylii
  • 1 liść laurowy
  • szczypta płatków chili
  • 3 łyżki pasty pomidorowej  
  • 50 g masła
  • sól i pieprz
  • 1-2 łyżki miodu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Pomidory śliwkowe sparzam i obieram ze skórki, po czym kroję w dużą kostkę. Pomidorki koktajlowe przekrajam na pół.
  • W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewam oliwę. Smażę na niej pokrojoną drobno cebulę przez około 5 minut na średnim ogniu.
  • Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę i smażę przez kolejną minutę (nie dłużej, by czosnek się nie przypalił).  
  • Wlewam wino i dopiero gdy większość z niego odparuje dodaję wszystkie 3 rodzaje pomidorów.
  • Wrzucam bazylię, liść laurowy, chili, pastę pomidorową i zagotowuję.
  • Minimalizuję płomień i gotuję sos przez kolejne 3 godziny bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu.
  • Kiedy kawałki pomidorów się w dużym stopniu rozpadną i sos zgęstnieje, dodaję masło i doprawiam marinarę do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli jest taka potrzeba, dosładzam sos na koniec jedną lub dwoma łyżkami miodu.  
wtorek, 14 marca 2017, elberetka

Polecane wpisy

myTaste.pl