Blog > Komentarze do wpisu

Dip z serem pleśniowym do skrzydełek Buffalo (blue cheese dip)

dip z serem plesniowym do skrzydelek buffalo

Super Bowl dzisiaj. Prasujemy koszulki klubowe. Chłodzimy piwo. Kupujemy nachos. I pieczemy/smażymy/grillujemy skrzydełka w stylu Buffalo. A do skrzydełek obowiązkowo dip z niebieskim serem pleśniowym.

Przepis ten pochodzi z książki „Tidewater on the Half Shell” The Junior League of Norfolk – Virginia Beach, Inc. Dip wymaga przegryzienia się i schłodzenia, więc najlepiej zrobić go zanim zabierzemy się za przygotowanie skrzydełek. Dip jest leniwie ciężki, bogaty i delikatny w smaku. Pamiętajmy, że służy skontrastowaniu piekelnie ostrego kurczaka, ma łagodzić jego pikanterię. Nie szalejemy więc tutaj z ilością cayenne, soli i pieprzu – wystarczy szczypta jako akcent.

Go Pats!

Składniki:

  • 1 szklanka majonezu   
  • ½ szklanki śmietany
  • 2 łyżki posiekanej drobno cebuli
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę   
  • 4 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 4 łyżki pokruszonego niebieskiego sera pleśniowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu  
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól i pieprz do smaku  
  • opcjonalnie seler naciowy dla ozdoby

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki łączę w miseczce i odstawiam do lodówki na przynajmniej godzinę. 
niedziela, 05 lutego 2017, elberetka

Polecane wpisy

myTaste.pl