Blog > Komentarze do wpisu

Chlebek truskawkowy z orzechami włoskimi

chlebek truskawkowy z orzechami wloskimi

W takie dni jak ten, kiedy za oknem szaleje burza śnieżna, najczęściej pojawia się pragnienie przywołania lata. Zaglądam wtedy do zamrażarki i wyczarowuję coś z zapasów, które przezornie nagromadziłam kilka miesięcy temu - dziś padło na truskawki.

Przepis na pyszny, wilgotny chlebek truskawkowy zaczerpnęłam z książki „Tidewater on the Half Shell. Fine Virginia Recipes” i poddałam lekkim modyfikacjom (zamiana pekanów na orzechy włoskie i dodatek proszku do pieczenia). Najlepiej upiec go wieczorem i dać mu porządnie przestygnąć przez noc, w przeciwnym razie będzie się rozpadał przy krojeniu.

Składniki:

  • 300 g mrożonych truskawek  
  • 1 i ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru 
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli 
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko
  • ½ szklanki oleju
  • ½ szklanki grubo siekanych orzechów włoskich
  • masło do wysmarowania formy

Przygotowanie:

  • Truskawki opłukuję ciepłą wodą i dopóki jeszcze są lekko zmrożone kroję je na ćwiartki. Odstawiam co całkowitego rozmrożenia.
  • Nastawiam piekarnik na 180oC.
  • Sypkie składniki łączę w misce.
  • Dodaję jajko oraz olej i miksuję. Masa będzie bardzo gęsta i sucha, ale nie należy się tym przejmować.
  • Rozmrożone owoce odsączam z nadmiaru soku i wody. Rozgniatam je lekko widelcem i dodaję do ciasta wraz z orzechami.  
  • Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i lekko natłuszczam. Przekładam do niej ciasto, po czym wstawiam do nagrzanego piekarnika na godzinę.
  • Chlebek musi dobrze ostygnąć i związać, więc najlepiej spożywać go dopiero dnia następnego. 
sobota, 07 stycznia 2017, elberetka

Polecane wpisy

Komentarze
2017/01/09 10:54:14
Chleb truskawkowy? Pierwsze słyszę, ale jestem strasznie ciekawa jak smakuje :)
-
2017/01/09 16:39:29
Rzeczywiście, rzadko spotykany. Najczęściej słyszy się o bananowym, ale chlebki można robić z bardzo wielu owoców i warzyw, wystarczy je odpowiednio rozdyźdać, albo zmiksować na papkę. :)
Ten chlebek ma lekką nutę cynamonu i strukturę urozmaiconą kawałkami orzechów i owoców. Smak truskawek jest wyraźnie wyczuwalny. Dzięki temu, że owoce są uprzednio rozgniecione, fajnie wkomponowują się w ciasto i nadają mu wilgotności.
myTaste.pl