Blog > Komentarze do wpisu

Świąteczny chlebek żurawinowo-pomarańczowy z orzechami włoskimi

swiateczny chlebek zurawinowo-pomaranczowy z orzechami

Przepiękna czerwień żurawiny nieodłącznie kojarzy mi się ze Świętami. Na jesieni zwykle mrożę trochę świeżych owoców, by cieszyć się nimi później w okresie Bożego Narodzenia. W tym roku wykorzystałam je do ciast, między innymi do pysznego, wilgotnego chlebka zainspirowanego przepisem z pobliskiego Przylądka Dorsza, pochodzącym z książki Brooke Dojny „The New England Cookbook”. Na pierwszy plan wysuwa się słodycz ciasta skontrastowana z kwaskowatością żurawiny, w tle delikatny smak pomarańczy, a na końcu dymna nuta prażonych orzechów. Tylko do tych płatków owsianych przekonana nie jestem, ale skończyła mi się mąka i musiałam improwizować.... :P

Składniki:

  • ½ szklanki grubo siekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 szklanka cukru  
  • ¾ szklanki soku pomarańczowego
  • 1 i ½ szkalnki mąki
  • ½ szklanki płatków owsianych (można zastąpić mąką)
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli  
  • 1 i ½ szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • masło do wysmarowania formy

Przygotowanie:

  • Nastawiam piekarnik na 180oC.
  • Na rozgrzaną suchą patelnię wsypuję orzechy i prażę je na średnim ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Odstawiam do przestygnięcia.
  • Olej ucieram mikserem z jajkiem i cukrem na gładką masę. Nie przerywając miksowania wlewam sok pomarańczowy.
  • Następnie wsypuję sypkie składniki (mąkę, płatki, proszek, sodę i sól) i dokładnie mieszam z masą jajeczną.
  • Owoce żurawiny przekrajam na pół i dorzucam do ciasta.
  • Na koniec wsypuję prażone orzechy oraz skórkę pomarańczową i delikatnie mieszam.
  • Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i lekko natłuszczam. Przelewam do niej ciasto, po czym wstawiam do nagrzanego piekarnika.
  • Chlebek piekę przez godzinę i 15 minut, gotowy studzę na kratce. Najlepiej smakuje dnia następnego. Smacznego. :)
sobota, 24 grudnia 2016, elberetka

Polecane wpisy

myTaste.pl