Blog > Komentarze do wpisu

Z cyklu amerykańskie klasyki lata: strawberry shortcake podejście drugie

strawberry shortcake podejscie drugie

Pamiętacie moje najbardziej niewdzięczne do wyrabiania ciasto? Dałam mu kolejną szansę i tym razem nie było aż tak strasznie. Może to tylko kwestia nastawienia?

W drugim podejściu do strawberry shortcake zdecydowałam się zamiast jednego dużego ciasta zrobić mniejsze ciastka, takie w sam raz na jedną porcję. Składniki pozostawiłam takie same, pominęłam tylko smarowanie gotowych ciastek masłem, by uniknąć skojarzeń smakowych z kanapką z dżemem truskawkowym. Co do przygotowania, proces wygląda tak samo do momentu pieczenia – zamiast dużego blatu na jedną tortownicę, masę podzieliłam na kilka mniejszych kulek i skróciłam przez to czas pieczenia o jakieś 3 minuty.

Jeszcze jedna ważna różnica pomiędzy tymi dwoma przepisami to składanie deseru. Pojedyncze shortcakes składam tuż przed podaniem, dzięki czemu ciastka nie nasiąkają sokami z owoców i zachowują swoją charakterystyczną łamliwość. To sprawia, że deser ma bardziej lekki letni charakter – delikatna maślana kruchość wypełniona bogactwem truskawek w syropie z chmurą świeżej bitej śmietanki. Pychota.

Składniki na 8 porcji:

  • 1 kg świeżych truskawek
  • ½ szklanki cukru
  • tłuszcz do wysmarowania formy do pieczenia
  • 3 szklanki mąki
  • 2/5 szklanki cukru
  • 6 łyżeczek proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki soli
  • 9 łyżek zimnego masła
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki mleka
  • 1 i ½ szklanki śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

  • Truskawki myję, obieram z szypułek i kroję na ćwiartki. Umieszczam je wraz z cukrem w garnku na małym ogniu na 10-15 min, by puściły soki i zmiękły. Potem odstawiam do ostygnięcia.
  • Dużą blachę wykładam papierem do pieczenia i lekko natłuszczam. Piekarnik nagrzewam do 230OC.
  • Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól wsypuję do robota kuchennego, dodaję posiekane zimne masło i miksuję przez 2-3 minuty.
  • Jajka roztrzepuję i mieszam z mlekiem, po czym wlewam je do pojemnika robota i miksuję wszystko przez kolejne 2-3 minuty.
  • Ciasto przekładam na oprószoną mąką stolnicę i ugniatam lekko przez krótką chwilę (nie należy go dokładnie i długo wyrabiać, może wyjść wtedy twarde). Powinno mieć konsystencję podobną do rzadkiego ciasta drożdżowego.
  • Masę dzielę na 8 części, które rozkładam w miarę okrągłymi plackami na blaszce w odstępach około 5 cm (ciasto będzie się bardzo kleić do rąk, można spróbować łyżką).
  • Blachę wkładam do nagrzanego piekarnika i natychmiast redukuję temperaturę do 190OC.
  • Piekę przez 25 minut, po czym wyjmuję ciastka i odstawiam do przestudzenia na kratce.
  • W międzyczasie kremówkę ubijam mikserem na wysokich obrotach do uzyskania tzw. soft peaks czyli piany z miękkimi opadającymi wierzchołkami. Pod koniec ubijania dodaję cukier puder. Gotową śmietankę przechowuję w lodówce.
  • Shortcakes składam tuż przed samym podaniem: ciastka przekrajam na pół horyzontalnie (są dość kruche, mogą pękać), przekładam masą truskawkową i ubitą śmietanką.
niedziela, 07 sierpnia 2016, elberetka

Polecane wpisy

Komentarze
2016/08/21 21:50:53
Świetny przepis :) Pozdrawiamy z cukierni Krzyżański :)
myTaste.pl