Blog > Komentarze do wpisu

Odwrócone ciasto śliwkowo-migdałowe

odwrocone ciasto sliwkowo-migdalowe 1

Słonko coraz śmielej zagląda przez okna. Przecieram szyby, by mu było łatwiej. Otwieram okna i wietrzę dom. Zapach wiosny już wisi w powietrzu. Zaczynam coraz intensywniej zużywać zrobione na zimę w zamrażarce zapasy owoców i warzyw. Jeszcze kilka miesięcy i będą nowe, świeże... A na przeczekanie - mięciutkie i puszyste ciasto ze śliwkami w korzennym syropie.

Składniki na tortownicę 25-26 cm:

  • 3 łyżki masła
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 600 g śliwek
  • garść płatków migdałowych
  • 250 g masła 
  • 250 g cukru 
  • 4 duże jajka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4-5 łyżek pełnotłustego mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki korzennej przyprawy do grzańca

Przygotowanie:

  • Nastawiam piekanik na 180oC.
  • Na patelni rozpuszczam 3 łyżki masła. Wsypuję brązowy cukier oraz cynamon i dokładnie mieszam.
  • Do cukru i masła dodaję pozbawione pestek i pokrojone na ćwiartki śliwki. Podgrzewam przez kolejne 10 minut, by owoce zaczęły puszczać sok, po czym gaszę płomień i dodaję migdały w płatkach.
  • Owoce wraz z syropem przekładam do wyłożonej szczelnie papierem do pieczenia formy i odstawiam.
  • Pozostałe masło ucieram z cukrem, potem wbijam jajka i miksuję.
  • Następnie partiami wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i po trochu wlewam mleko.
  • Na koniec dodaję sól oraz przyprawę korzenną i mieszam wszystkie składniki mikserem. 
  • Ciasto wykładam równo na śliwki znajdujące się na dnie foremki, dokładnie je przykrywając.
  • Naczynie wkładam do piekarnika na godzinę.
  • Po upieczeniu ciasto pozostawiam do przestygnięcia na przynajmniej pół godziny (owoce w syropie potrzebują lekko zastygnąć, inaczej mogą spłynąć z ciasta po jego odwróceniu).
  • Dopiero wtedy foremkę przykrywam dużym talerzem i trzymając je razem przekręcam do góry dnem, by ciasto znalazło się na talerzu warstwą owoców do góry.

odwrocone ciasto sliwkowo-migdalowe 2

niedziela, 13 marca 2016, elberetka

Polecane wpisy

myTaste.pl