Blog > Komentarze do wpisu
Odwrócone ciasto pomarańczowo-ananasowe

Pomarańcze i ananasy z pewnością nie należą do tradycyjnych wielkanocnych smaków, ale ich radosna pomarańczowo-żółta kolorystyka moim zdaniem świetnie wpisuje się w atmosferę tych świąt. Tym samym zapraszam na nową odsłonę sprawdzonego już wcześniej przepisu na mięciutkie i wilgotne odwrócone ciasto owocowe.
Składniki na tortownicę 25-26 cm:
- 3 łyżki masła
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 małe pomarańcze
- 2 plastry ananasa
- 250 g miękkiego masła
- 250 g cukru
- 4 duże jajka
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4-5 łyżek mleka
- szczypta soli
- 3-4 krople aromatu pomarańczowego
Przygotowanie:
- Nastawiam piekanik na 180oC.
- Na patelni rozpuszczam 3 łyżki masła. Wsypuję cukier oraz cynamon i dokładnie mieszam.
- Do cukru i masła dodaję obrane i pokrojone na ok. 2 cm kawałki owoce. Podgrzewam przez kolejne 10 minut, by zaczęły puszczać sok, po czym gaszę płomień.
- Pomarańcze i ananasy wraz z syropem przekładam do dużej formy na tartę lub wyłożonej szczelnie papierem do pieczenia tortownicy i odstawiam.
- Pozostałe 250 g masła ucieram z cukrem, potem wbijam jajka i miksuję.
- Następnie partiami wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i po trochu wlewam mleko.
- Na koniec dodaję sól oraz aromat i dokładnie miksuję masę.
- Ciasto wykładam równo na owoce znajdujące się na dnie foremki, dokładnie je przykrywając.
- Naczynie wkładam do piekarnika na godzinę.
- Po upieczeniu ciasto pozostawiam do przestygnięcia na przynajmniej pół godziny (owoce w syropie potrzebują lekko zastygnąć, inaczej mogą spłynąć z ciasta po jego odwróceniu).
- Dopiero wtedy foremkę przykrywam dużym talerzem i trzymając je razem przekręcam do góry dnem, by ciasto znalazło się na talerzu warstwą owoców do góry.
poniedziałek, 28 marca 2016, elberetka