Blog > Komentarze do wpisu

Odwrócone ciasto pomarańczowo-ananasowe

odwrocone ciasto pomaranczowo-ananasowe

Pomarańcze i ananasy z pewnością nie należą do tradycyjnych wielkanocnych smaków, ale ich radosna pomarańczowo-żółta kolorystyka moim zdaniem świetnie wpisuje się w atmosferę tych świąt. Tym samym zapraszam na nową odsłonę sprawdzonego już wcześniej przepisu na mięciutkie i wilgotne odwrócone ciasto owocowe.

Składniki na tortownicę 25-26 cm:

  • 3 łyżki masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 małe pomarańcze
  • 2 plastry ananasa
  • 250 g miękkiego masła 
  • 250 g cukru 
  • 4 duże jajka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4-5 łyżek mleka
  • szczypta soli
  • 3-4 krople aromatu pomarańczowego

Przygotowanie:

  • Nastawiam piekanik na 180oC.
  • Na patelni rozpuszczam 3 łyżki masła. Wsypuję cukier oraz cynamon i dokładnie mieszam.
  • Do cukru i masła dodaję obrane i pokrojone na ok. 2 cm kawałki owoce. Podgrzewam przez kolejne 10 minut, by zaczęły puszczać sok, po czym gaszę płomień.
  • Pomarańcze i ananasy wraz z syropem przekładam do dużej formy na tartę lub wyłożonej szczelnie papierem do pieczenia tortownicy i odstawiam.
  • Pozostałe 250 g masła ucieram z cukrem, potem wbijam jajka i miksuję.
  • Następnie partiami wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i po trochu wlewam mleko.
  • Na koniec dodaję sól oraz aromat i dokładnie miksuję masę. 
  • Ciasto wykładam równo na owoce znajdujące się na dnie foremki, dokładnie je przykrywając.
  • Naczynie wkładam do piekarnika na godzinę.
  • Po upieczeniu ciasto pozostawiam do przestygnięcia na przynajmniej pół godziny (owoce w syropie potrzebują lekko zastygnąć, inaczej mogą spłynąć z ciasta po jego odwróceniu).
  • Dopiero wtedy foremkę przykrywam dużym talerzem i trzymając je razem przekręcam do góry dnem, by ciasto znalazło się na talerzu warstwą owoców do góry.
poniedziałek, 28 marca 2016, elberetka

Polecane wpisy

myTaste.pl