Blog > Komentarze do wpisu

Śliwki pod herbatnikową kruszonką i crisp vs. crumble

sliwki pod herbatnikowa kruszonka

Znalazłam w lodówce śliwkowe niedobitki i zamarzył mi się deser na ciepło z nimi w roli głównej, ale także z jakimś korzennym, „zimowym” akcentem. Do roli akcentu awansowała przyprawa do grzańca, zawierająca w sobie między innymi cynamon, goździki i kardamon, a która stała się elementem składowym kruszonki.

I tej kruszonce może poświęćmy chwilę. W anglosaskiej nomenklaturze kulinarnej spotykamy się z dwoma określeniami: crisp (chrupki, kruchy) i crumble (kruszonka). Oba odnoszą się do zapiekanego deseru składającego się z owoców przykrytych kawałkami pokruszonego ciasta. Ta wierzchnia warstwa może być prostą klasyczną kruszonką z cukru, mąki i masła, ale może też zawierać orzechy, herbatniki, bułkę tartą itp. I dalej źródła nie są zgodne. Jedne podają, że różnica między crisp i crumble polega na tym, że w jednym z nich występować mogą również płatki owsiane, ale sprzeczne są opnie w którym (przewaga jednak po stronie crisp). Druga wersja mówi, że różnicy w składnikach czy procesie przygotowania nie ma żadnej – crisp jest po prostu amerykańskim określeniem, a crumble brytyjskim. I muszę przyznać, że bardziej się skłaniam ku temu wyjaśnieniu, gdyż przejrzałam kilka swoich amerykańskich książek kucharskich i w żadnej nie natknęłam się na przepis na crumble. Zamierzam więc dalej kierować się tym podziałem, o ile oryginalne przepisy, do których będę sięgać nie będą zatytułowane inaczej.

A wracając do przepisu. Śliwki można oczywiście zastąpić innymi owocami, a poza tym warto przede wszystkim pamiętać, by kruszonka ich ściśle nie przykrywała. Powinny one mieć możliwość odparowania nadmiaru soków, aby nie okazało się po upieczeniu, że pod smakowitą chrupiącą skorupką znajduje się kompot...

Składniki:

  • 650 g śliwek
  • 2 łyżki cukru
  • 140 g herbatników
  • 90 g miękkiego masła
  • 1 łyżka przyprawy do grzańca (np. Kamis)
  • ½ szklanki brązowego cukru

Przygotowanie:

  • Piekarnik nastawiam na 190oC.
  • Śliwki myję i pozbawiam pestek, po czym kroję na plastry.
  • Owoce wkładam do naczynia do zapiekania. Posypuję cukrem i odstawiam na kilka minut, by puściły sok.
  • Herbatniki kruszę na drobno. Rozrabiam je palcami z masłem, przyprawą do grzańca i brązowym cukrem.
  • Śliwki posypuję grubą warstwą tak powstałej „kruszonki”.
  • Zapiekam przez około 30 minut, podaję na ciepło.
czwartek, 14 stycznia 2016, elberetka

Polecane wpisy

myTaste.pl