Blog > Komentarze do wpisu

Krupnik

krupnik

Tegoroczny okres świąteczny z racji pogody nie wymaga właściwie napojów rozgrzewających, ale kto wie czy nie przydadzą się one na Sylwestra albo po Nowym Roku. Jednym z takich napojów może być tradycyjny grzany krupnik na miodzie. Ten z poniższego przepisu pochodzącego z „Wielkiej Księgi Koktajli i Ponczy” Sue Michalski smakował nam jednak lepiej na zimno, sączony z małych kieliszeczków jak likier. Uwaga, nie jest to napój dla grzecznych pensjonarek...   

Składniki:

  • 1 i ¼ szklanki wody
  • 6 łyżek miodu
  • aromat waniliowy (sugeruję zastąpić łyżeczką cukru waniliowego, gdyż aromat ma tendencję do pływania na powierzchni w formie nieapetycznych „tłustych” kółeczek)
  • 1 kawałek kory cynamonowej
  • 6 goździków
  • skórka obrana z pomarańczy i cytryny z możliwie najmniejszą ilością białego miąższu
  • 750 ml wódki

Przygotowanie:

  • W dużym rondlu podgrzewam wodę i rozpuszczam w niej miód.
  • Dodaję pozostałe składniki z wyjątkiem wódki i zagotowuję.
  • Gotuję przez 5 minut na małym ogniu, po czym przykrywam i odstawiam na przynajmniej godzinę, aby płyn przeszedł aromatem przypraw.
  • Płyn odcedzam i mieszam z wódką. Całość podgrzewam i podaję gorące.
sobota, 26 grudnia 2015, elberetka

Polecane wpisy

myTaste.pl