Blog > Komentarze do wpisu

Chlebek jagodowo-żurawinowy

chlebek jagodowo-zurawinowy 1

W piątkowy wieczór marzyłam tylko o relaksie z książką na kanapie. Ale nie tak szybko. „Masz jeszcze jagody? To może byś zrobiła blueberry loaf? Byłby na jutrzejsze śniadanko...” poprosił małżonek, podsuwając mi pod nos ten oto przepis.

Jagody połączyłam z żurawiną, z orzechów wybrałam włoskie, skórkę otartą z cytryny zastąpiłam pomarańczową i po 15 minutach chlebek już siedział w piekarniku. Lukier cytrynowy natomiast sobie odpuściłam, gdyż było już późno i groziło mi zaśnięcie w kuchni. Następnego ranka doceniłam pomysł, zagryzając do kawy miękki, lekko wilgotny kawałek ciasta pełnego smakołyków. Szkoda tylko, że smakołyki tak opadły na dno.

Składniki:

  • 1/3 szklanki roztopionego masła + 1 łyżka do wysmarowania keksówki
  • 1 szklanka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 jajka
  • 1 i ½ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki mleka
  • ¾ szklanki jagód (mogą być mrożone, ale uwaga: nie należy ich rozmrażać przed dodaniem do ciasta)
  • ¼ szklanki suszonej żurawiny
  • ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej  

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzewam do 180oC. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i natłuszczam.
  • W dużej misce ubijam masło, cukier, sól, sok z cytryny oraz jajka.
  • Partiami dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko i dokładnie miksuję. 
  • Dodaję owoce, orzechy i skórkę cytrusową. Całość mieszam delikatnie łyżką.
  • Przekładam masę do formy do pieczenia i piekę przez 65 minut (można dla pewności przeprowadzić test patyczka).
  • Gotowy chlebek wyjmuję z keksówki do przestudzenia po około 15 minutach od upieczenia.

chlebek jagodowo-zurawinowy 2

wtorek, 03 listopada 2015, elberetka

Polecane wpisy

myTaste.pl