Blog > Komentarze do wpisu

Brukselka z bekonem i octem balsamicznym

brukselka z bekonem i octem balsamicznym 1

Kartkę z przepisami na Święto Dziękczynienia wydarłam z listopadowego wydania magazynu InStyle i nosiłam ze sobą przez parę tygodni. Autorem przepisów był Travis Lett, szef kuchni popularnej restauracji Gjelina w Venice, w stanie Kalifornia. Szczególnie zwróciła moją uwagę brukselka i wreszcie udało mi się ją wczoraj wypróbować. Nie zawiodłam się. Sok z cytryny i ocet balsamiczny stworzyły ciekawą kwaskową kombinację z czosnkiem i tymiankiem, przenosząc zwykłe gotowane czy smażone warzywa na nowy poziom. Przepis na pewno do powtórzenia.

Składniki:

  • 3 grube plastry bekonu (lub boczku)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 500 g brukselki
  • sól i pieprz
  • ¼ szklanki gorącej wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 duży ząbek czosnku
  • ½ łyżki octu balsamicznego
  • ¼ łyżeczki tymianku

Przygotowanie:

  • Bekon kroję w kostkę, po czym podsmażam go na suchej nieprzywierającej patelni przez 4-5 minut. Gdy się zrumieni wyławiam go na ręcznik papierowy do odsączenia.
  • Zlewam z patelni tłuszcz i zastępuję go oliwą. Gdy się rozgrzeje układam na patelni przepołowione brukselki przeciętą stroną do dołu. Jeśli się wszystkie nie mieszczą, smażenie rozkładam na tury.
  • Warzywa oprószam solą oraz pieprzem i smażę na średnim ognu bez przewracania przez około 5 minut, aby spody zbrązowiały.
  • Wlewam wodę i przykrywam patelnię. Warzywa gotuję aż nieco zmiękną, czyli 5 do 7 minut.
  • Dodaję usmażony uprzednio bekon, sok z cytryny oraz posiekany drobno czosnek i trzymam na ogniu jeszcze ze dwie minuty.
  • Na koniec skrapiam brukselkę octem balsamicznym, posypuję tymiankiem i w razie potrzeby doprawiam jeszcze solą i pieprzem.

brukselka a bekonem i octem balsamicznym 2

środa, 25 listopada 2015, elberetka

Polecane wpisy

myTaste.pl