Blog > Komentarze do wpisu

Maślankowe muffiny z borówką amerykańską

maslankowe muffiny z borowka amerykanska 1

Oj dawno nie było już muffinek (muffinków? :-/) . Otwarty karton maślanki (niskotłuszczowej, a co!) to dobry pretekst do wymieszania na szybko kilku składników i stworzenia małych, cieplutkich i miękkich „zagryzek” do kawy. Z dodatków tym razem pomachały do mnie z zamrażalnika borówki amerykańskie, które wylądowały w cieście bez uprzedniego rozmrażania. Maślanka i owoce nadały muffinkom wystarczający poziom wilgotności jak na moje gusta. Chociaż muszę przyznać, że muffinki smakowały mi bardziej dnia następnego – mam wrażenie, że spędzenie doby pod foliowym przykryciem pogłębiło ich wilgotną, ciężkawą konsystencję. Tak lubimy.

A swoją drogą, to nieodmiennie dziwi mnie jak bardzo kaloryczne są tutaj „kupne” produkty spożywcze czy dania restauracyjne. Czy już wspominałam ile kilogramów przytyłam w pierwszch kilku tygodniach po przeprowadzce za Wielką Wodę? Wszystko to dzięki różnego kalibru knajpkom i sieciom fast food, w których stołowaliśmy się zanim zakupiliśmy AGD i urządziliśmy kuchnię. Ale pozostając w temacie muffinów. Weźmy te z Dunkin Donuts na ten przykład. Muffin jagodowy – 460 kcal. Jagodowy o obniżonej zawartości tłuszczu – 410 kcal. Zgroza. Jako substytut, taki z poniższego przepisu – 200 kcal. :)

Składniki na 12 sztuk:

  • tłuszcz roślinny do wysmarowania papilotek (u mnie niskokaloryczny PAM w spray’u)
  • 2 szklanki mąki
  • 1 czubata łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka maślanki niskotłuszczowej
  • 7 łyżek oleju
  • 1 i ½ szklanki borówek amerykańskich (użyłam
    mrożonych)

Przygotowanie:

  • Piekarnik nastawiam na 200o C, wykładam formę papilotkami i lekko je natłuszczam. 
  • W misce mieszam mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i cukier waniliowy.
  • W osobnym naczyniu lekko ubijam jajka. Następnie wlewam maślankę oraz olej i miksuję jeszcze przez chwilę.
  • W mieszance suchej robię zagłębienie i wlewam tam mieszankę mokrą. Dodaję owoce.
  • Delikatnie mieszam wszystko łyżką tylko do połączenia składników (ciasto nie ma być idealnie gładkie).
  • Masę rozkładam do foremek, które wstawiam do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
  • Po tym czasie wyciągam foremki z piekarnika, po kolejnych 5 minutach wyjmuję papilotki z muffinkami do ostygnięcia. 

maslankowe muffiny z borowka amerykanska 2

piątek, 09 października 2015, elberetka

Polecane wpisy

myTaste.pl