Blog > Komentarze do wpisu

Maślankowe ciasto śliwkowo-migdałowe

maslankowe ciasto sliwkowo-migdalowe

W niedzielę przytargałam całą torbę śliwek. Nie mam pojęcia jaka to odmiana. Jedno jest pewne – nie są to moje ukochane węgierki, których tu ze świecą szukać. Jak zwał, tak zwał, materiał na powidła i mrożonki na zimę jest. No i nie może się obyć bez jesiennego miękkiego i sycącego ciasta do wieczornej herbaty.

Ciasto piekłam w dużej tortownicy o średnicy około 28 cm. Jak widać na zdjęciu, zmieściło się w niej w sam raz, to znaczy sięga górnej krawędzi. Wysokość ciasta wymaga jednak dłuższego pieczenia, by uniknąć zakalca, co w rezultacie daje ciasto ładnie zrumienione na wierzchu i po bokach. Alternatywnie użyć można dużej płaskiej blaszki (np. 30x40 cm) i skrócić czas pieczenia do 50-60 minut, najlepiej sprawdzając patyczkiem. Ciasto wówczas nie tylko szybciej się upiecze, ale też będzie jaśniejsze i bardziej wilgotne.

Składniki:

  • masło i bułka tarta do wysypania brytfanki
  • 1 kg śliwek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 i 1/2 szklanki maślanki
  • 4 szklanki mąki
  • 4 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 krople aromatu migdałowego
  • 150 g herbatników
  • garść płatków migdałowych
  • 50 g roztopionego masła

Przygotowanie:

  • Formę do ciasta smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Nastawiam piekarnik na 175oC.
  • Śliwki myję, usuwam pestki i kroję owoce na plastry. Posypuję je 3 łyżkami cukru i cynamonem. 
  • Jajka miksuję z 1 i ½ szklanki cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wlewam olej i maślankę.
  • Dalej miksując dodaję partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz aromat.
  • Powstałą dość masę wlewam do foremki i wykladam na nią odsączone śliwki. Masa jest dość gęsta, ale dzięki temu owoce nie idą na dno.
  • Herbatniki kruszę na drobno, mieszam z migdałami w płatkach i masłem.
  • Taką kruszonką posypuję wierzch ciasta i wstawiam je do nagrzanego piekarnika.
  • Ciasto piekę ok. półtorej godziny, pod koniec sprawdzając patyczkiem i dopiekając kilka minut w razie potrzeby.
wtorek, 20 października 2015, elberetka

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: malgo, *.centertel.pl
2017/09/17 07:33:44
Niestety u mnie wyszedł zakalec choc ściśle się trzymałam zamieszczonego przepisu
myTaste.pl