Blog > Komentarze do wpisu

Kawowa panna cotta

kawowa panna cotta

W zeszłym tygodniu nawymądrzałam się na temat panna cotty, więc przyszedł czas, by samej spróbować tego tricku z jej odwracaniem. Jako foremki wykorzystałam małe plastikowe pojemniczki z przykrywkami, o prostych ściankach. Delikatna konsystencja deseru wcale sprawy nie ułatwia, jak się zapewne domyślacie. Teraz rozumiem czemu niektórzy (w tym ja, zanim mnie oświecono) ładują do panna cotty tyle żelatyny. :P Eksperyment w sumie zaliczyć można do udanych, ale chyba zostanę przy jej przyrządzaniu bezpośrednio w pucharkach, w których będzie podawana.

P.S. W trakcie realizacji tego projektu ucierpiał tylko jeden plastikowy pojemniczek.

Składniki na 4 porcje:

  • 1.5 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 250 ml zaparzonej czarnej kawy (może być rozpuszczalna)
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 50 g cukru

Przygotowanie:

  • Żelatynę zalewam zimną  wodą i odstawiam do namoczenia.
  • W międzyczasie kawę, kremówkę, cukier waniliowy i cukier umieszczam w rondelku i podgrzewam na małym ogniu, mieszając, by cukier dobrze się rozpuścił.
  • Zdejmuję rondelek z ognia, nie doprowadzając do zagotowania.
  • Dodaję namoczoną żelatynę i dokładnie mieszam płyn aż do jej rozpuszczenia, po czym odstawiam, by przestygł. 
  • Przelewam zawartość rondelka do pojemniczków, przykrywam i wstawiam do lodówki na 5-6 godzin.
  • Kiedy panna cotta jest już dobrze ścięta za pomocą noża delikatnie odseparowuję ją od ścianek pojemniczka (można go zanurzyć na chwilę w ciepłej wodzie).
  • Przykrywam foremkę talerzykiem i trzymając je razem przekręcam do góry dnem. Lekko opukuję pojemniczek, by deser odkleił się i wylądował na talerzyku. I tak z każdą następną.
środa, 21 października 2015, elberetka

Polecane wpisy

myTaste.pl