Blog > Komentarze do wpisu

Bostońska pieczona fasola (Boston baked beans)

boston baked beans

Jajka sadzone, bekon, kiełbaski i fasolka – znacie to? Poza tym śniadaniowym klasykiem angielskim Amerykanie mają 1001 pomysłów na serwowanie fasoli pieczonej lub gotowanej w sosie: do hot dogów/burgerów/kiełbasek, do grillowanych mięs, jako dodatek do kawałka pieczeni i ziemniaków, na kanapkę czy też w końcu jako danie główne w towarzystwie surówki coleslaw i pieczywa.

Boston nazywany jest „miastem fasoli” (Beantown). Niektóre źródła podają, że Purytanie, którzy osiedlili się w pobliskim Plymouth na początku XVII w. pomysł z pieczeniem fasoli podpatrzyli u tutejszych Indian. No i oczywiście zaadaptowali do swoich potrzeb czyli: jak zrobić obiad i się nie narobić w dzień święty, a mieć ciepły posiłek po powrocie z kościoła w niedzielę. Garnek z fasolą można było na całą noc wstawić do pieca lub zakopać z gorącymi węgielkami, a następnie zaserwować danie z ciemnym chlebem i boczkiem. Specjalnie do tej potrawy powstał nawet kamionkowy garnek z pokrywką (bean pot), który używany jest do dziś. Jego brak jednak niczemu nie przeszkadza, gdyż do pieczenia można użyć dowolnego naczynia żaroodpornego. Alternatywnie fasolę można przyrządzić w wolnowarze lub po prostu ugotować.  

Poniższy przepis pochodzi z książki „New England Cookbook. 350 Recipes from Town and Country, Land and Sea, Hearth and Home” Brooke Dojny. Specyficzny dla fasolki bostońskiej jest dodatek „salt pork” czyli solonego brzuszka wieprzowego oraz melasy. Inne regionalne warianty zawierają syrop klonowy i brązowy cukier. Dzięki tym składnikom po wielu godzinach pieczenia otrzymujemy fasolkę w bogatym, słodkawym, ciemnym sosie, w którym z przyjemnością zanurzyć można kawałek dobrego pieczywa. Smacznego.  

Składniki:

  • 500 g drobnej białej fasoli  
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej (opcjonalnie)
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • ½ szklanki melasy
  • 1 łyżeczka mielonej gorczycy
  • 1 i ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 1 średnia cebula
  • 200 g solonego brzuszka

Przygotowanie:

  • Fasolę płuczę, zalewam zimną wodą i zostawiam do namoczenia na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • Następnie odcedzam ją, umieszczam w garnku i zalewam 2 l gorącej wody z dodatkiem sody oczyszczonej. Doprowadzam do wrzenia i gotuję przez około 20 minut.
  • Nastawiam piekarnik na 150o C.
  • Podgotowaną i odcedzoną fasolę przekładam do naczynia do zapiekania. Może to być kamionka, żeliwny garnek lub też szklane naczynie żaroodporne.
  • W osobnej miseczce mieszam razem cukier, melasę, gorczycę, sól i pieprz. Powstałą pastę łączę z fasolą.
  • Cebulę obieram, nacinam na krzyż z jednej strony i wciskam pomiędzy fasolę.
  • Brzuszek przekrajam na pół i umieszczam na wierzchu, również lekko wciskając miedzy ziarna.
  • Całość zalewam wrzątkiem do wysokości ok. 1-1,5 cm powyżej poziomu fasoli.
  • Naczynie przykrywam i wstawiam do piekarnika na mniej więcej 8 godzin. W połowie tego czasu zdejmuję przykrywkę. Średnio co godzinę sprawdzam poziom wody - jeśli odparowuje poniżej poziomu fasoli, wówczas dolewam wrzątku, by była ona ciągle zanurzona.
  • Potrawa jest gotowa, gdy fasola jest miękka i zabarwiona na kolor mahoniowy, a sos lekko zgęstniały. Serwuję gorącą.
piątek, 07 sierpnia 2015, elberetka

Polecane wpisy

myTaste.pl