Blog > Komentarze do wpisu

Truskawki z bitą śmietaną i czekoladą

truskawki z bita smietana i czekolada

Gdy byłam mała latem zajadałam się truskawkami z cukrem i śmietaną. Najlepsze były wtedy, gdy najpierw posłodzone rozdyźdało się widelcem i wstawiło do lodówki na kilka minut, by puściły soki. Potem szła śmietana (zwykła 18%, kto by tam marzył wtedy o bitej) i nic więcej do szczęścia nie było potrzebne. :)

Czekolada wydaje się pasować do truskawek idealnie. Do tego bita śmietana „domowej roboty” oraz trochę herbatników i otrzymujemy miseczkę truskawkowej pyszności, która znika w ekspresowym tempie. Wbrew pozorom deser nie jest zbyt słodki, więc można pokusić się o posłodzenie truskawek lub dodanie cukru do bitej śmietany pod koniec jej ubijania.

Składniki na 1 porcję:

  • 50 ml kremówki
  • 4 dorodne truskawki  
  • 4 herbatniki (u mnie grahamki Honey Maid)
  • 2 kostki czekolady mlecznej

Przygotowanie:

  • Kremówkę ubijam na sztywno za pomocą miksera.
  • Truskawki myję i usuwam szypułki. Owoce kroję na ćwiartki.
  • Na dno pucharka kładę połowę pokrojonych truskawek. Na nich 2 pokruszone herbatniki. Następnie połowę bitej śmietany.
  • Powtarzam kolejność z trzema kolejnymi warstwami.
  • Czekoladę ścieram na tarce o dużych oczkach i posypuję nią wierzch deseru.
  • Pucharek wstawiam do lodówki na pół godziny, by deser się schłodził przed podaniem.
niedziela, 12 lipca 2015, elberetka

Polecane wpisy

myTaste.pl