Blog > Komentarze do wpisu

Golonka w piwie i miodzie

golonka w piwie i miodzie 1

Ideałem golonki jest dla mnie ta w małej knajpce przy trasie wylotowej na zachód z miasta, z którego pochodzę. Miejsce nie wygląda zbyt zachęcająco, nie powala menu i raczej nie ma się ochoty zaglądać na zaplecze, by zobaczyć jak potrawy są przygotowywane... Ale golonka jest tam genialna, ogromna, oblana aromatycznym sosem, niemal rozpływa się w ustach. Do niej dostaje się świeżo utarty chrzan, kiszonego ogórka i pajdę wiejskiego chleba, które są dodatkowymi powodami, by w sobotnie popołudnie wsiąść na motor i wybrać się na wycieczkę poza miasto.

Mając ją w pamięci próbowałam już przyrządzać golonki i według Kuronia, i według Nigelli. Nie byłam specjalnie zachwycona rezultatem – wychodziły za twarde lub bez smaku. Tym razem postanowiłam nie trzymać się żadnego konkretnego przepisu i spróbować zrobić je po swojemu. Faktycznie aromat piwa był tym razem wyraźnie wyczuwalny, a miód stworzył na wierzchu fajną słodką skorupkę i stał się bazą do niewielkiej ilości sosu. Wciąż nie jestem natomiast usatysfakcjonowana stopniem miękkości mięsa, ale przypuszczam, że tym razem mogłam przesadzić z czasem i temperaturą pieczenia, gdyż po ugotowaniu było mięciutkie. No cóż, przyjdzie spróbować raz jeszcze!

Składniki:

  • 3 golonki po ok. 1 kg każda
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 6 ząbków czosnku
  • 10 ziaren jałowca
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki ziaren gorczycy
  • 3 listki laurowe
  • ½ łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka vegety
  • 700 ml jasnego piwa
  • ½ szklanki miodu
  • 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku

Przygotowanie:

  • Golonki myję, suszę i nacieram solą oraz pieprzem.
  • Umieszczam je w dużym garnku, wrzucam czosnek, ziarnka jałowca, ziela angielskiego i gorczycy, listki laurowe, kminek i vegetę.
  • Ustawiam garnek na gazie, wlewam ok. 300 ml piwa i dolewam tyle wody, by przykrywała mięso.
  • Doprowadzam płyn do zagotowania i od tego momentu gotuję golonki na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 3 godziny.

golonka w piwie i miodzie 2

  • Nastawiam piekarnik na 190oC.
  • Golonki wyciągam i lekko osączam.
  • Przekładam je na blachę do pieczenia i nacinam skórkę w kilku miejscach.
  • Polewam je ok. 200 ml piwa i wstawiam do nagrzanego piekarnika na 30 minut, w połowie podlewając pozostałym piwem.
  • Miód mieszam z czosnkiem i powstałą bejcą smaruję mięso.
  • Wstawiam je z powrotem do piekarnika, podnoszę temperaturę do 220oC i piekę jeszcze przez 15 minut.
  • Następnie golonki przekładam na talerz, a blaszkę ustawiam na gazie i dolewam trochę wody. Podgrzewam przez chwilę zeskrobując tłuszcz oraz zastygły miód i mieszając, by uzyskać sos do mięsa.
  • Gotowe golonki podaję z dodatkiem chrzanu i świeżego pieczywa.

golonka w piwie i miodzie 3

poniedziałek, 20 lipca 2015, elberetka

Polecane wpisy

myTaste.pl