Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto kakaowe z malinami i polewą czekoladową

ciasto kakaowe z malinami 1

Zamarzyło mi się klasyczne ciasto kakaowe typu „murzynek”. Jednak ostateczny rezultat z klasyką się trochę rozminął. Najpierw bowiem doszłam do wniosku, że tradycyjna polewa odlewana podczas przygotowywania ciasta z mieszanki rozpuszczonego masła, cukru i kakao jest zbyt skromna – chciałam w zamian coś mega-czekoladowego. Następnie przypomniało mi się, że mam jeszcze zapasy zamrożonych malin, które warto wykorzystać przed kolejnym sezonem.

Koniec końców, wyszło fajne kakaowe ciasto (choć spodziewałam się, że będzie bardziej wilgotne) oblane gęstą czekoladą, z całą tą słodyczą przełamaną kwaskowością owoców. Mniam.

Składniki:

  • 200 g masła + 1 łyżka do natłuszczenia formy
  • 1 i ½ szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 5 łyżek kakao
  • 3 krople aromatu migdałowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • garść mrożonych malin 
  • 100 ml kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego

ciasto kakaowe z malinami 2

Przygotowanie:

  • Masło, cukier, mleko, kakao i aromat umieszczam w rondelku. Podgrzewam mieszając, by wszystkie składniki się rozpuściły i dobrze połączyły.
  • Masę zagotowuję, zdejmuję z gazu i odstawiam do ostygnięcia.  
  • Piekarnik nastawiam na 180 stopni C. Formę do ciasta (u mnie tortownica ok. 26 cm średnicy) wykładam papierem do pieczenia, natłuszczam i wysypuję bułką tartą.
  • Do ostudzonej masy kakaowej wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie miksuję.
  • Kontynuuję miksowanie dodając po jednym żółtku, aż do uzyskania gęstego jednolitego ciasta.
  • W osobnym naczyniu ubijam na sztywno pianę z białek. Dodaję ją do ciasta i łączę delikatnie mieszając łyżką.
  • Na koniec wrzucam maliny i lekko mieszam ciasto, po czym przelewam je do wcześniej przygotowanej formy.
  • Tortownicę wstawiam do nagrzanego piekarnika na około 40 minut (do suchego patyczka).
  • Po tym czasie wyjmuję ciasto na kratkę i zdejmuję obręcz tortownicy.
  • Gdy ciasto stygnie przygotowuję polewę – kremówkę, czekoladę, masło i cukier waniliowy podgrzewam w rondelku do rozpuszczenia wszystkich składników.
  • Zdejmuję garnek z palnika i za pomocą trzepaczki (można też użyć miksera) ubijam masę czekoladową aż stanie się cudownie gęsta i lśniąca – około 8-10 minut.
  • Przygotowaną polewą smaruję jeszcze ciepłe ciasto i zostawiam je do całkowitego ostygnięcia.  

ciasto kakaowe z malinami 3

środa, 08 kwietnia 2015, elberetka

Polecane wpisy

myTaste.pl