Blog > Komentarze do wpisu

Pulled pork z wolnowaru

pulled pork 1

Nie podejmuję się znaleźć polskiego odpowiednika nazwy tej potrawy. „Ciągnięta wieprzowina” nie brzmi dobrze, więc pozostanę przy wersji angielskiej. Pomijając nazwę, w pulled pork chodzi o to, by przygotowana wieprzowina była bardzo miękka i można ją było łatwo rozdrobnić. Jednym ze sposobów, by to osiągnąć jest długie gotowanie jej w sosie z dodatkiem przypraw, do czego świetnie nadaje się wolnowar. Nie wymaga to dużo pracy – wystarczy wymieszać składniki sosu i nastawić wolnowar na 8 godzin. Poza bułeczkami i jakąś sałatką nic więcej nie potrzeba do podania. Dlatego często spotykam tę potrawę w bufecie na nieformalnych imprezach. Z poniższego przepisu powstaje dużo słodko-pikantnego sosu, który nadaje mięsu wyjątkowej soczystości i charakteru.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 2/3 szklanki miodu
  • ¼ szklanki octu winnego
  • 3 łyżki oliwy
  • bułki do podania

Przygotowanie:

  • Cebulę obieram, kroję na ćwiartki i układam na dnie wolnowaru.   
  • Mięso myję, osuszam papierowym ręcznikiem, przekrajam na pół i układam na cebuli.
  • Paprykę, sól, pieprz, pieprz cayenne, czosnek i tymianek wsypuję do miseczki. Dodaję miód, ocet oraz oliwę i mieszam dokładnie wszystkie składniki. Gotową mieszanką polewam mięso.
  • Wolnowar przykrywam i nastawiam na „niski” tryb na około 8 godzin.

pulled pork 2

  • Na godzinę przed końcem mięso powinno być już miękkie, wówczas wyciągam je z wolnowaru (na tym etapie można też już wyłowić cebulę i pozbyć się jej). Rozdrabniam włókna za pomocą 2 widelców i umieszczam z powrotem w naczyniu.

pulled pork 3

  • Kiedy potrawa jest już gotowa przekrajam bułki na pół i umieszczam w nich po ok. 2 łyżki mięsa lekko osączonego z sosu. Kanapki podaję w towarzystwie surówki.

pulled pork 4

środa, 11 lutego 2015, elberetka

Polecane wpisy

myTaste.pl