Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak pieczony z cytryną i czosnkiem

kurczak pieczony z cytryna i czosnkiem 1

Naszła mnie ochota na pieczonego kurczaka. Nieskomplikowane przygotowanie. Prosta przyjemność jedzenia palcami. Świeże pieczywo. Jakaś sałatka. Obiad idealny. Małżonek przyniósł mi ostatnio nową książkę kucharską „The good cook techniques & recipes. Poultry” wydaną przez Time-Life Books. Pieczony kurczak cytrynowy Elizabeth Frink to mój debiutancki przepis z tej książki. Mięso wyszło miękkie i wyjątkowo soczyste, z delikatnym aromatem czosnku i cytryny. Przepis na pewno do powtórzenia.

Składniki:

  • 1 kurczak 1,5-2 kg, obrany i wypatroszony
  • sól i pieprz
  • 2 cytryny
  • 1 nieduża główka czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • ½ łyżki natki pietruszki

Przygotowanie:

  • Kurczaka myję i osuszam papierowym ręcznikiem. Układam go w płytkiej brytfannie i oprószam solą i pieprzem.
  • Piekarnik nastawiam na 160 stopni C.
  • Z jednej cytryny wyciskam sok i odstawiam go na później.
  • Drugą cytrynę kroję na kilka części i smaruję nimi kurczaka z zewnątrz. Następnie umieszczam je w środku wraz z nieobranymi ząbkami czosnku.  

kurczak pieczony z cytryna i czosnkiem 2

  • Oliwę mieszam z masłem i polewam kurczaka.
  • Mięso wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok. 2 godziny (w przypadku mniejszego kurczaka ten czas należy odpowiednio skrócić – ok. 1 godziny dla ptaka o wadze ok. 1 kg).
  • Na pół godziny przed końcem wyjmuję brytfannę na chwilę, by polać kurczaka sokiem z cytryny i posypać natką pietruszki.
  • Po 2 godzinach wyciągam kurczaka z piekarnika i daję mu „odpocząć” przez 10-15 minut, żeby soki równomiernie się rozprowadziły zanim zacznę go kroić.

kurczak pieczony z cytryna i czosnkiem 3

piątek, 20 lutego 2015, elberetka

Polecane wpisy

myTaste.pl