Blog > Komentarze do wpisu
Strucla migdałowo-mandarynkowa

Jako że ktoś inny w rodzinie robił na te Święta makowca, postanowiłam ponownie wykorzystać pomysł na drożdżówkę z masą migdałową. Przepis na ciasto drożdżowe na struclę dostałam od przyjaciółki jakiś rok temu (dzięki, M.!) i od tej pory sprawdził się wielokrotnie. Jeśli chodzi o nadzienie, to użyłam gotowej masy migdałowej (nie mylić z marcepanem). Chciałam ją czymś przełamać, ale uznałam, że suszone lub kandyzowane owoce mogą sprawić, że ciasto będzie trochę suche. Ostatecznie stanęło na mandarynkach z puszki, które bardzo fajnie skomponowały się z migdałami.
Składniki:
- ½ szklanki mleka + 2 łyżki
- 1 łyżeczka drożdży suszonych
- 300 g mąki
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 jajko
- 50 g masła
- 150 g masy migdałowej z puszki
- 1 puszka mandarynek w syropie (ok. 300 g)
Przygotowanie:
- ½ szklanki mleka lekko podgrzewam i rozpuszczam w nim drożdże
- Mąkę, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy i sól mieszam w misce. Wbijam jajko i dodaję rozpuszczone masło.
- Na koniec wlewam zaczyn drożdżowy i zagniatam ciasto aż będzie sprężyste i odklejające się od rąk.
- Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na minimum godzinę.
- Mandarynki wyjmuję z puszki, odcedzam i zostawiam na sitku do odsączenia.
- Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowuję je na prostokąt o grubości ok. 1 cm.
- Smaruję je masą migdałową i rozkładam na nim plasterki mandarynek, a następnie zwijam wzdłuż dłuższego boku.

- Struclę układam zlepieniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nacinam lekko boki, przykrywam ściereczką i zostawiam na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
- Nastawiam piekarnik na 170 stopni C.
- Wierzch wyrośniętej strucli smaruję 2 łyżkami mleka i posypuję pozostałą 1 łyżką cukru.
- Ciasto piekę w nagrzanym piekarniku przez 30 minut.
piątek, 26 grudnia 2014, elberetka