Blog > Komentarze do wpisu

Strucla migdałowo-mandarynkowa

strucla migdalowo-mandarynkowa 1

Jako że ktoś inny w rodzinie robił na te Święta makowca, postanowiłam ponownie wykorzystać pomysł na drożdżówkę z masą migdałową. Przepis na ciasto drożdżowe na struclę dostałam od przyjaciółki jakiś rok temu (dzięki, M.!) i od tej pory sprawdził się wielokrotnie. Jeśli chodzi o nadzienie, to użyłam gotowej masy migdałowej (nie mylić z marcepanem). Chciałam ją czymś przełamać, ale uznałam, że suszone lub kandyzowane owoce mogą sprawić, że ciasto będzie trochę suche. Ostatecznie stanęło na mandarynkach z puszki, które bardzo fajnie skomponowały się z migdałami.

Składniki:

  • ½ szklanki mleka + 2 łyżki
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych
  • 300 g mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 150 g masy migdałowej z puszki
  • 1 puszka mandarynek w syropie (ok. 300 g)

Przygotowanie:

  • ½ szklanki mleka lekko podgrzewam i rozpuszczam w nim drożdże
  • Mąkę, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy i sól mieszam w misce. Wbijam jajko i dodaję rozpuszczone masło.
  • Na koniec wlewam zaczyn drożdżowy i zagniatam ciasto aż będzie sprężyste i odklejające się od rąk.
  • Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na minimum godzinę.
  • Mandarynki wyjmuję z puszki, odcedzam i zostawiam na sitku do odsączenia.
  • Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowuję je na prostokąt o grubości ok. 1 cm.
  • Smaruję je masą migdałową i rozkładam na nim plasterki mandarynek, a następnie zwijam wzdłuż dłuższego boku.  

strucla migdalowo-mandarynkowa 2

  • Struclę układam zlepieniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nacinam lekko boki, przykrywam ściereczką i zostawiam na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
  • Nastawiam piekarnik na 170 stopni C.
  • Wierzch wyrośniętej strucli smaruję 2 łyżkami mleka i posypuję pozostałą 1 łyżką cukru.
  • Ciasto piekę w nagrzanym piekarniku przez 30 minut.  
piątek, 26 grudnia 2014, elberetka

Polecane wpisy

myTaste.pl