Blog > Komentarze do wpisu

Strucla cynamonowo-migdałowa

strucla cynamonowo-migdalowa 1

Kilka miesięcy temu kupiłam puszkę masy migdałowej i zdążyłam już kompletnie zapomnieć jakie miałam wobec niej plany. „Senior moment” – jak mawia mój kolega z pracy. Zainspirował mnie jednak przepis na drożdżówkę cynamonowo-marcepanową mistrza cukierników Pawła Małeckego znaleziony na blogu I Love Bake, więc przygotowałam jej swoją wersję. Moje nadzienie było dość płynne, więc nie poszłam w stronę plecionego warkocza. Pewnie to kwestia różnicy w konsystencji między masą marcepanową a migdałową, której użyłam. A może chlusnęło mi się za dużo rumu? :) Tak czy owak, strucla była pyszna. Zniknęła w ciągu jednego wieczora i poranka. Do powtórzenia!

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 11 g drożdży suchych
  • 30 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 150 ml mleka + kilka łyżek do posmarowania wierzchu
  • 40 g roztopionego masła + 1 łyżka do posmarowania blachy
  • 2 białka
  • 200 g masy migdałowej
  • 100 g mielonych migdałów
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 20 ml rumu
  • 5 łyżek miodu

strucla cynamonowo-migdalowa 2

Przygotowanie:

  • Mąkę, drożdże, cukry, sól, żółtka i 150 ml mleka umieszczam w misce, mieszam i po chwili dodaję rozpuszczone masło. Wyrabiam ciasto aż będzie gładkie i odklejające się od rąk.  
  • Przykrywam miskę ściereczką i odstawiam ciasto na około półtorej godziny do wyrośnięcia.
  • Białka roztrzepuję i mieszam z masą migdałową.
  • Następnie dodaję mielone migdały, cukier puder i cynamon.
  • Na koniec wlewam rum i dokładnie wszystko miksuję.
  • Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i smaruję masłem, by ciasto nie przywierało.
  • Wyrośnięte ciasto uderzam dłonią, by je odpowietrzyć, po czym rozwałkowuję na prostokąt o grubości ok 5 mm.
  • Na cieście rozsmarowuję równomiernie masę migdałową, po czym zwijam je z dłuższego boku jak roladę i przekładam na przygotowaną wcześniej blaszkę.
  • Końce strucli zawijam pod spód i nacinam delikatnie boki oraz górę ciasta. Przykrywam je ściereczką i odstawiam na około 20 minut.
  • W międzyczasie nagrzewam piekarnik do 190 stopni C.
  • Struclę smaruję mlekiem za pomocą pędzelka i wstawiam do piekarnika na 30 minut.  
  • Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu polewam ciasto miodem.

strucla cynamonowo-migdalowa 3

środa, 26 listopada 2014, elberetka

Polecane wpisy

myTaste.pl