Blog > Komentarze do wpisu

Zimowe ciasto śliwkowe (w wersji jesiennej)

zimowe ciasto sliwkowe

Tak. Wiem. Jesień dopiero się zaczyna. Ale taki tytuł nadała Nigella Lawson temu wypiekowi w swojej książce „Jak być domową boginią”. Uzasadniła to możliwością wykorzystania składników z puszki lub słoika „po sezonie”, w tym wypadku śliwek.

Ciasto jest aromatyczne, wilgotne i moim zdaniem świetnie wpisuje się w jesienne klimaty. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie pozmieniała. U mnie występują dostępne o tej porze roku śliwki świeże. Mielone migdały zamieniłam na płatki i ograniczyłam lukier. Dodałam też od siebie przyprawę do grzańca, co nadało ciastu wyjątkowej nuty korzennej. Skróciłam czas pieczenia, a zwiększyłam ilość wszystkich składników, by dostosować do tortownicy o średnicy ok. 26 cm.

Składniki:

  • 10 śliwek 
  • 190 g miękkiego masła + 2 łyżki do wysmarowania tortownicy
  • 190 g brązowego cukru  
  • 3 duże jajka
  • 190 g mąki  
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia  
  • kilka kropel aromatu migdałowego  
  • 100 g migdałów w płatkach
  • 1 łyżka przyprawy do grzańca Kamis
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka gorącej wody

Przygotowanie:

  • Nastawiam piekarnik na 180 stopni C.
  • Śliwki dryluję i kroję na ćwiartki.
  • Tortownicę wykładam papierem do pieczenia i smaruję masłem.
  • Masło ucieram z cukrem za pomocą miksera.
  • Następnie dodaję po 1 jajku z 1 łyżką mąki i łączę z masą maślaną.
  • Dodaję resztę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia oraz aromat i miksuję przez chwilę.
  • Wsypuję migdały i przyprawę do grzańca i mieszam wszystko łyżką.   
  • Przekładam masę do tortownicy i piekę ok. 45-50 minut. Wówczas sprawdzam patyczkiem i jeśli nie jest jeszcze suchy dopiekam kilka minut.
  • Kiedy ciasto wystygnie polewam je lukrem z cukru wymieszanego z gorącą wodą. Na zdjęciu efekt polania lukrem jeszcze ciepłego ciasta. :)
sobota, 27 września 2014, elberetka

Polecane wpisy

myTaste.pl