Blog > Komentarze do wpisu

Sernik bananowy z rodzynkami

sernik bananowy z rodzynkami 1

Bananowy wyszedł właściwie przypadkiem. Zabrałam się za robienie sernika i już w trakcie zorientowałam się, że z moich zapasów pozostały już tylko budynie bananowy i malinowy. Bananowy posmak jest delikatny i nieprzytłaczający. Ale nie to jest w tym wypieku wyjątkowe. Zrobiłam go z twarogu domowej roboty (patrz przepis z 19.09), który właśnie do tego był mi potrzebny. Wreszcie sernik w polskim stylu... :)

Składniki:

  • ½ szklanki rodzynek
  • 100 g masła + 2 łyżki do wysmarowania formy
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 100 g herbatników typu petit beurre
  • 500 g zmielonego twarogu   
  • 250 g mascarpone
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 czubate łyżki śmietany light
  • 25 g budyniu bananowego w proszku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (lub skrobii kukurydzianej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 kropli aromatu migdałowego
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka mąki

Przygotowanie:

  • Nastawiam piekarnik na 170 stopni C.
  • Rodzynki zalewam wrzątkiem i odstawiam do namoczenia.
  • 100 g masła rozpuszczam w rondelku i odstawiam do przestudzenia.
  • Tortownicę smaruję 2 łyżkami masła, wysypuję bułką tartą i wykładam herbatnikami.
  • Twaróg łączę dokładnie z mascarpone.
  • Jajka ubijam z cukrem i dodaję do serów.
  • Dokładam rozpuszczone masło oraz śmietanę i miksuję przez chwilę.
  • Wsypuję budyń, makę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszam wszystko łyżką do uzyskania jednolitej masy.
  • Na koniec dodaję aromat, skórkę pomarańczową i rodzynki odcedzone i przesypane łyżką mąki, by nie opadły na dno.
  • Masę przekładam do tortownicy i piekę ok. 55 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik i zostawiam w nim sernik do wystygnięcia.

sernik bananowy z rodzynkami 2

sobota, 27 września 2014, elberetka

Polecane wpisy

myTaste.pl