Blog > Komentarze do wpisu

Pieczeń wołowa w wolnowarze

pieczen wolowa w wolnowarze

Powoli przekonuję się do wolnowaru. Idealne rozwiązanie na pracowitą sobotę - na głowie zakupy i sprzątanie, a w międzyczasie kolacja niemalże robi się sama. Dodatkowo, wołowina (która ma u niektórych opinię pracochłonnej i trudnej w przygotowaniu) przyrządzona w ten sposób jest bardzo miękka i smaczna, a spora ilość sosu jest odpowiednim dodatkiem do ziemniaków lub kaszy. Można również dorzucić ziemniaki wraz z innymi warzywami i jeszcze bardziej uprościć przygotowanie posiłku tworząc danie jednogarnkowe.

Składniki:

  • 1 kg wołowiny na pieczeń
  • 3 łyżki oliwy  
  • ½ cebuli
  • 1 marchewka
  • ½ łodygi selera naciowego
  • ½ łyżeczki vegety
  • 1 kostka bulionowa
  • ½ łyżeczki sproszkowanego czosnku
  • 3 ziarnka jałowca  
  • 1 gałązka rozmarynu
  • ½ szklanki wody
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz

pieczen wolowa w wolnowarze 2

Przygotowanie:

  • Posypane solą i pieprzem mięso obsmażam na złoto na rozgrzanym tłuszczu i przekładam do wolnowaru.
  • Dodaję pokrojone w kostkę warzywa oraz przyprawy.
  • Zalewam wodą wymieszaną z koncentratem pomidorowym.
  • Przykrywam i nastawiam na wolny tryb na 8 godzin.
  • Na ostatnie 15 minut zdejmuję pokrywkę, by sos nieco zgęstniał. W razie potrzeby doprawiam go solą i pieprzem.
poniedziałek, 18 sierpnia 2014, elberetka

Polecane wpisy

myTaste.pl