Blog > Komentarze do wpisu

Schab pieczony z ziołami

schab pieczony z ziolami 1

Nic specjanie wyszukanego. Ot, kawałek pieczonego schabu. Czasami wśród tych wszystkich nowych fascynujących smaków tęskno za czymś zwyczajnym i swojskim w postaci porządnej porcji mięsa. Najlepiej z sosem grzybowym. I kopytkami. Mhhmm... Przepis zaczerpnięty z książki „Kuchnia polska” Hanny Szymanderskiej.

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 3 ząbki czosnku  
  • ½ łyżeczki szałwii (zastąpiłam cząbrem)
  • ½ łyżeczki suszonej mięty
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła (w oryginale smalcu)
  • ½ szklanki rosołu (u mnie z braku rosołu ½ łyżeczki vegety rozpuszczonej w wodzie)

schab pieczony z ziolami 2

Przygotowanie:

  • Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem mięso nacieram przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami, przyprawami i oliwą, po czym wstawiam do lodówki na 2 godziny.
  • Nastawiam piekarnik na 180 stopni C.
  • Masło roztapiam na rozgrzanej patelni i obsmażam na nim schab.
  • Przekładam schab do naczynia żaroodpornego i polewam rosołem.
  • Przykrywam i wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok. 1 godzinę. Po tym czasie sprawdzam temperaturę mięsa i w razie potrzeby dopiekam jeszcze kilka minut (do 75 stopni C).
sobota, 26 lipca 2014, elberetka

Polecane wpisy

myTaste.pl