Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak cacciatore

kurczak cacciatore 1

Kilka miesięcy temu dałam się namówić na slow cooker, czyli po naszemu wolnowar. Rzadko z niego korzystam, ale próbuję się zmobilizować, by to zmienić. Tak więc dziś slow cooker w pakiecie z kuchnią włoską na życzenie małżonka.

Kolejny przepis oparty na propozycji ze stronki Italian Food Forever, który w wolnym tłumaczeniu można nazwać kurczakiem po myśliwsku. Od siebie dodałam kostkę rosołową dla bardziej wyraźnego smaku oraz przecier pomidorowy, by zagęścić sos.

Składniki:

  • 2 kg kawałków kurczaka (u mnie pałki i podudzia)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 średnia cebula
  • 1 papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 laska selera naciowego
  • 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
  • 150 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki suszonej natki pietruszki
  • szczypta płatków ostrej papryczki
  • 1 kostka rosołowa
  • sól i pieprz 
  • pół szklanki oliwek

kurczak cacciatore 2

Przygotowanie:

  • Kurczaka myję, osuszam papierowym ręcznikiem i odcinam widoczne kawałki tłuszczu.  
  • Obsmażam go na rozgrzanej oliwie po 3-4 minuty z każdej strony i przekładam do wolnowaru.
  • Na patelnię z pozostałym tłuszczem wlewam wino, mieszam dokładnie i trzymam na dużym ogniu aż się zredukuje o połowę, po czym zalewam nim kurczaka.
  • Do wolnowaru wrzucam pokrojone w kostkę cebulę i paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pociętego selera.
  • Dodaję pomidory z puszki, przecier, kostę rosołową, zioła i przyprawy.
  • Włączam wolnowar na wysoką temperaturę na 5 godzin. Na ostatnią godzinę zdejmuję pokrywkę, by sos nieco odparował i zgęstniał.
  • Wyłączam i dodaję oliwki na koniec.
piątek, 04 lipca 2014, elberetka

Polecane wpisy

myTaste.pl