Blog > Komentarze do wpisu

Szybki stir-fry z papryką i ananasem

stir fry z papryka i ananasem 2

Przepis na lekką i szybką kolację. Kompozycja własna podyktowana ograniczonym czasem i zawartością lodówki. Nieco pikanterii sosu przełamanej słodyczą dojrzałego ananasa. No i orzeszki, do których mam wielką słabość. :D

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy
  • 250 g schabu (lub piersi z kurczaka)
  • 3 średnie pieczarki
  • 1 zielona papryka
  • 1 młoda cebulka ze szczypiorem
  • 2 plastry ananasa świeżego lub z puszki
  • ½ puszki mini kukurydzy odcedzonej z zalewy
  • ½ szklanki azjatyckiego sosu do stir-fry (u mnie imbirowy Korean BBQ)
  • ½ łyżeczki Przyprawy do Dań Kuchni Azjatyckiej Wok (Kotanyi)
  • sól i pieprz do smaku
  • garść orzeszków ziemnych

Przygotowanie:

  • Pokrojony w paski schab podsmażam na złoto na rozgrzanej oliwie.
  • Dorzucam pokrojone pieczarki i paprykę, a po 3 minutach szczypiorek z cebulką oraz kawałki ananasa i kukurydzy.
  • Dodaję sos oraz przyprawy i trzymam na średnim gazie jeszcze 2-3 minuty.
  • Posypuję orzeszkami i podaję z chińskim makaronem.

stir fry z papryka i ananasem 1

sobota, 28 czerwca 2014, elberetka

Polecane wpisy

myTaste.pl