Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka sypana

 

szarlotka sypana

Przepis ten trafił do mnie od znajomej pod tytułem „Jabłecznik sypany szybkościowy Mattki Polki a la Kici Kasia”. Z początku odniosłam się do niego z rezerwą, gdyż nie jestem fanką kaszy manny w cieście. Ale pewnej pięknej niedzieli pojawił się u nas teść z litrowym słoikiem własnoręcznie uprażonych jabłek, które należało zagospodarować.

Ale droga do sukcesu nie była prosta. :) Z braku kaszy manny (którą początkowo za Wielką Wodą trudno mi było zidentyfikować i zakupić) improwizowałam wówczas z mieszanką bułki tartej i mąki, a mimo to efekt był na tyle zadowalający, że zdecydowałam się wrócić do tego przepisu, ale już lepiej przygotowana. Podczas kolejnej wizyty w Polsce moje nieocenione przyjaciółki obdarowały mnie 2 kg kaszy manny, ktorą dzielnie przytargałam w walizce. Tym razem użyłam też surowych jabłek i muszę przyznać, że w tej wersji ciasto jest według mnie o niebo lepsze.

Aha. Zapomniałam wspomnieć, że piękno tego przepisu polega między innymi na tym, że nie trzeba nić miksować ani zagniatać. Sok puszczany przez świeże jabłka (albo ten dodany do gotowych jabłek prażonych) podczas pieczenia skleja składniki suche. Ot i cała tajemnica. :)

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kg jabłek (lub 1 l słoik jabłek uprażonych wymieszanych z kilkoma łyżkami soku jabłkowego)
  • cynamon
  • 150 g zimnego masła
  • bułka tarta do wysypania tortownicy
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  • Włączam piekarnik na 180 C, aby się nagrzał podczas gdy ja przygotowuję ciasto.
  • Jabłka obieram, usuwam z nich gniazda nasienne, kroję w plastry i posypuję cynamonem.
  • Formę do ciasta smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Przepis, który dostałam rekomendował użycie tortownicy z uwagi na wygodę przy wyjmowaniu gotowego ciasta, ale zauważyłam, że u mnie masło wycieka na łączeniach, więc sugeruję wyłożenie tortownicy papierem do pieczenia lub wykorzystanie innego rodzaju blaszki.
  • Mąkę, cukier, kaszę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy mieszam w misce, a następnie dzielę na 3 równe części.
  • Pierwszą część sypkiej mieszanki wysypuję na spód tortownicy, na to wykladam połowę jabłek, wysypuję drugą częścią mieszanki, wykładam resztę jabłek i na koniec posypuję pozostałą mieszanką.
  • Wierzch przykrywam dokładnie masłem pokrojonym na cienkie plastry i wstawiam do nagrzanego piekarnika.
  • Piekę około godziny, na ostatnie 10 minut włączając górną grzałkę, by wierzch ciasta zrobił się rumiany i chrupiący.
  • Posypuję cukrem puderm i podaję na ciepło z lodami lub bitą smietaną.
wtorek, 10 czerwca 2014, elberetka

Polecane wpisy

myTaste.pl