Blog > Komentarze do wpisu

Poncz tropikalny

poncz tropikalny 1

Przywołujące uśmiech na twarz wspomnienie Wysp Dziewiczych. Bezlitosne słoneczko. Snorkeling w niesamowicie turkusowej wodzie. Rozbijający fale Sea Blaster. I słodkie orzeźwienie tropical punch przygotowanego przez załogę. W domowych, mniej egzotycznych warunkach świetny napój na leniwe letnie popołudnie w ogrodzie.

Krem kokosowy Coco Lopez jest dość gęsty i słodki, a jego konsystencja przypomina trochę słodzone mleko skondensowane. Czasem zastępuję go zwykłym mlekiem kokosowym, ale wówczas napój trzeba dosłodzić, by uzyskać zbliżony do oryginału efekt. Nie podaję dokładnych ilości, gdyż zależą one od potrzeb – raz jest to drink na 2 osoby, a raz dzban na spotkanie przy grillu. W tej drugiej sytuacji, do dzbana zwykle wlewam najpierw zawartość puszki Coco Lopez i używam jej do odmierzania pozostałych składników.

 

Składniki i proporcje:

  • 1 część kremu kokosowego Coco Lopez
  • 1 część soku pomarańczowego
  • 4 części soku ananasowego
  • 1 część rumu (w mnie zwykle Cruzan) lub więcej w zależności od upodobań  

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki dokładnie mieszam ze sobą i wstawiam dzbanek do lodówki, by napój się schłodził.
  • Podaję z dużą ilością pokruszonego lodu.

poncz tropikalny 2



sobota, 28 czerwca 2014, elberetka

Polecane wpisy

myTaste.pl